Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Overleg Sociaal Plan Sabic IP

Nadat eerder dit jaar een wereldwijde reorganisatie werd aangekondigd door SABIC, hebben de vakorganisaties in november het gesprek over het sociaal plan opgepakt. Op donderdag 12 november spraken wij met SABIC over het sociaal plan dat bekend is uit de WIN-periode.

In dat gesprek stelden wij vast dat er eigenlijk maar één uitkomst mogelijk is en dat is voortzetten van bestaande afspraken voor mensen die het bedrijf moeten verlaten. Het zou namelijk niet fair zijn ten opzichte van de huidige met ontslag bedreigde medewerkers om ze met minder af te schepen en het zou niet fair zijn ten opzichte van de medewerkers die door WIN werden ontslagen om nu meer te doen. De uitkomst zou dus redelijk voorspelbaar moeten zijn.

Het goede nieuws: 
We spraken af dat het sociaal plan wordt verlengd voor de periode januari 2016 tot en met december 2016. Ontslagaanzeggingen kunnen echter tot uiterlijk eind 2016 plaatsvinden. Vanwege de opzegtermijnen wordt het sociaal plan effectief daarna nog met een half jaar verlengd.

Vrijwillige vertrek- en plaatsmakersregeling 
De vrijwillige vertrekregeling en de plaatsmakersregeling maken geen onderdeel meer uit van het sociaal plan. Dit heeft te maken met de boetes die de belastingdienst heeft uitgedeeld aan SABIC tijdens de WIN reorganisatie, omdat SABIC volgens de fiscus mensen zou hebben laten afvloeien met vroegpensioenregelingen en dat mag niet meer. Daarover zijn nog steeds juridische procedures gaande want dat loopt fors in de papieren. En zo’n risico wil SABIC niet meer lopen.

Voortzetten huidige sociaal plan  
Het sociaal plan dat zijn basis vond in de WIN periode, is door de leden al eerder goedgekeurd en in de toepassing in de jaren erna door de leden als een adequaat instrument ervaren om de sociale gevolgen van een mogelijk ontslag op te vangen. Die goedkeuring gaan we dus niet nog een keer vragen, maar we rekenen erop dat u het er mee eens bent dat het sociaal plan verlengd wordt. Als u hierop wilt reageren is uw reactie van harte welkom via p.vlaming@cnvvakmensen.nl

Tot slot 
Erop vertrouwende jullie met deze brief duidelijkheid te hebben gegeven over de opvang van de sociale gevolgen die de wereldwijde reorganisatie met zich mee gaat brengen, wensen wij jullie veel sterkte in deze onzekere tijden en hopen dat jullie gespaard blijven van moeilijke ingrepen.

P. Vlaming

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid