Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Onderhandelingen Sabic opnieuw vastgelopen

Op 28 juni 2012 hebben wij als vakbonden voor de zevende maal onderhandeld met de directie. Wederom zijn we er niet in geslaagd om over het gehele pakket van onze voorstellen overeenstemming te bereiken met de directie.

1)    Hoogte van de loonsverhoging
De werkgever bood in laatste instantie 0,75% per 1 juli 2012 en 0,75% per 1 januari 2013 in een cao met de looptijd van 1 jaar van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013. Dit in combinatie met een eenmalige uitkering van 1,25%. Onze laatste eis was 2,25% per 1 juli 2012 en 0,5% per 1 januari 2013. Dit in combinatie met een eenmalige uitkering van 1,25%. De werkgever gaf aan, dat dit gat veel te groot is om te overbruggen. De werkgever gaf tevens aan, dat de gemiddelde loonsverhoging in Nederland 1,7% is en dat SABIC in Europa/Limburg in een neerwaartse beweging zit en dat dat een zorgelijke situatie is. Ondermeer de voorraden lopen op en tegen deze achtergrond vinden zij onze looneisen onverantwoord. “Blijkbaar leven we in twee verschillende werelden en hebben mensen onvoldoende besef hoe de vlag er bij ons bijstaat” verwoordde de werkgever.

2)     Reiskostenvergoeding
Onze wens is om deze vergoeding te verhogen van 15 naar 17 cent. “Nee” was de reactie van SABIC.

3)     Sparen van dagen via rekening courant
Zoals u weet is de levensloopregeling afgeschaft. Deze levensloopregeling gebruikten we bij SABIC (ter vervanging van de rekening courant) in de Flexpack-regeling als spaarmogelijkheid. Hiermee kon je later weer geld uit halen als je eerder wilde stoppen met werken. Nu deze levensloopregeling is vervallen hebben wij aangegeven dat we, om toch eerder te kunnen stoppen, weer terug willen naar de rekening courant dagen, omdat je daarin ook dagen kon stoppen om te gebruiken voor later. SABIC wil echter niet meer terug naar deze situatie. Dus daar zitten we nu ook vast.

4)    Uitbreiding van het aantal TOR-dagen als u na uw 62ste doorwerkt
Over een dergelijke uitbreiding wil de werkgever niet praten. Dus hebben we als alternatief aangegeven, dat de werknemers 26 dagen extra zouden moeten kunnen sparen voorafgaande aan de TOR-periode, om daarmee de TOR te kunnen invullen of de periode daarna. De werkgever is akkoord gegaan, dat deze extra 26 dagen gespaard kunnen worden vanaf je 50ste jaar.

Tot zover een korte samenvatting van de belangrijkste punten die nog openstaan. Uiteraard is het belangrijkste punt in deze samenvatting het grote verschil tussen onze looneisen en het laatste bod van de werkgever. Aangezien we aan de vooravond staan van de gespreide vakantieperiode, hakken we na de vakantie de knoop door over “HOE NU VERDER?”

Laat onze kaderleden weten hoe je daarover denkt. Voor leden van CNV Vakmensen en belangstellenden, mail jouw reactie naar Ron Smeets via r.smeets@cnvvakmensen.nl.

In september zullen wij in eerste instantie op onze kadervergaderingen ons daarover verder beraden. Uiteraard hoor je daarna meer!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid