Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Leden mopperend akkoord met de nieuwe cao SNR/SNC

Cao-akkoord. Donderdag 10 september zijn een tweetal ledenvergaderingen gehouden om het cao-resultaat van 8 juli te bespreken en te beoordelen. Er was veel onvrede over het bereikte resultaat.

Aan het eind van de 2e vergadering werd duidelijk dat een kleine meerderheid van de leden die hun stem uitbrachten akkoord is gegaan met het cao-resultaat. Dit betekent dat wij jullie werkgever kunnen melden dat er ook wat de bonden betreft sprake is van een nieuwe cao tot 1 maart 2016. 

Uiteindelijk is dus een kleine meerderheid mopperend akkoord gegaan ondanks de volgende bedenkingen: 

 1. Een loonsverhoging, welk percentage dan ook, moet ingaan op het begin van het nieuwe contract en niet zoals nu pas zeven maanden later. Door deze move houdt Shell zeven maanden de loonsverhoging en eigen zak.
 2. De geboden loonsverhoging van 1% wordt als beschamend ervaren. Het is veel te weinig om een goed gevoel bij te hebben.
 3. Voor een bedrijf dat zich koninklijk mag noemen mag verwacht worden dat er ook een loonbod op niveau komt en niet een bod dat aan de onderkant van de markt zit!
 4. Gezien het huidige inflatiecijfer is de 1% loonsverhoging weer net te veel om voor in actie te komen, maar duidelijk is wel dat Shell weinig waardering voor de inzet van haar medewerkers toont.
 5. Het heeft veel te lang geduurd voordat er een nieuwe cao is.
 6. Is de olieprijs hoog dan is er geen ruimte voor een fatsoenlijke loonsverhoging, is de prijs laag, en de marges op de raffinaderij goed, dan is er ook geen ruimte. Dat is niet te verkopen!

De leden hebben dan ook duidelijk gemaakt dat zij voor de nieuwe cao het volgende als uitgangspunt hebben: 

 • Er zal concreet onderhandeld moeten gaan worden voor 1 maart 2016. Dit met als doel om ook voor die datum weer tot een nieuwe cao te komen.
 • Shell moet bij de onderhandelingen over de volgende cao duidelijk maken dat zij het personeel serieus neemt en dat ook laat blijken door dan wel met een fatsoenlijke loonsverhoging te komen.
 • Komt er geen fatsoenlijk verhaal uit de onderhandelingen dan gaan de leden niet voor een tweede maal mopperend akkoord!

Teleurgegesteld

Wat door de aanwezige vakbondsleden ook als zeer teleurstellend werd ervaren was de geringe opkomst van de leden. Bij Shell hebben de beide bonden samen heel erg veel leden. Wil je een duidelijk signaal afgeven richting je werkgever moet je wel op die momenten op ledenvergaderingen komen wanneer het er echt toe doet! 

Wij hebben Shell gemeld dat de leden in meerderheid akkoord zijn gegaan en dat de nieuwe cao teksten opgemaakt kunnen worden.

Zodra deze teksten door beide partijen akkoord zijn bevonden kan de nieuwe cao tekst gedeeld worden.

Piet Verburg
bestuurder CNV Vakmensen
p.verburg@cnvvakmensen.nlOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid