Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Lanxess wil eigen beoordelingssysteem invoeren

Op 28 juni werd voor de 3e keer onderhandeld met de directie over de Cao. Nadat wij de eerst 2 keer uitvoerig hebben gesproken over alle zaken die in deze Cao moeten worden opgenomen en hoe deze vorm gegeven moet worden, werd in deze 3e ronde de nadruk gelegd op met name het al dan niet invoeren van het beoordelingssysteem volgens de normen en visie van Lanxess. Dat werd een moeizame en tijdrovende discussie.

Op dit moment hebben de werknemers bij Lanxess een targetregeling met vooraf afgesproken targets en een beloning daarbij van maximaal 4%.
Lanxess wil haar eigen IPP systeem invoeren, waarbij vooraf de doelen niet bekend zijn en ook de beloning pas achteraf wordt vastgesteld. CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat mensen vooraf weten op welke doelen zij beoordeeld worden en wat het uiteindelijk gaat opleveren als deze doelen gehaald worden. Dan weet je tenminste waar je voor werkt en wat je er voor kunt krijgen. Zo kan je daar dus ook door je prestatie invloed op uitoefenen. Met het voorgestelde IPP systeem hoor je achteraf pas waar jouw leidinggevende je op heeft beoordeeld en wat je daarvoor krijgt. Dit wekt op zijn minst de indruk dat er sprake kan zijn van mogelijke willekeur van de leidinggevende. Wie gunt hij/zij wat en hoeveel?! CNV Vakmensen heeft nadrukkelijk aangegeven hier op deze voorwaarden niet mee te willen instemmen. Lanxess is er echter van overtuigd, dat dit systeem een grote meerwaarde heeft en dat het zo ook past binnen het beleid dat zij wereld wijd hebben, met één IPP beoordelingssysteem, waar overal elders, naar zeggen van de directie, iedereen tevreden mee is. Dat is echter voor CNV Vakmensen nog geen reden om dit hier ook maar in te voeren.

Wij hebben uiteindelijk ingestemd met een beperkte invoering van IPP, waarbij 1% van de huidige targetbeloning gebruikt mag worden om te laten zien wat de waarde van IPP zou kunnen zijn. De huidige targetbeloning blijft dan wel nog bestaan met de overige 3%. Voorwaarde hierbij is wel dat bij het inkomen per 1 juli 2012 2,5% wordt gegeven en per 1 juli 2013 2%, dit bij een looptijd van de Cao van 21 maanden, 1 juli 2012 tot 1 april 2014. De directie van Lanxess gaf aan van deze looneis te zijn geschrokken. Zij gaf een openingsbod van 1,25% per 1 juli 2012 en 1% per 1 juli 2013.

Het werd hiermee duidelijk dat de verschillen behoorlijk groot zijn. Partijen stelden vast, dat er hier en nu helaas geen voortgang meer bereikt kon worden met de onderhandelingen. Er werd afgesproken om na de vakantieperiode in september weer verder te gaan. Hopelijk zal een goede vakantie de werkgever doen inzien dat onze voorstellen helemaal niet zo onredelijk zijn en kunnen wij dan alsnog snel tot een akkoord komen over deze 1e eigen cao voor Lanxess.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid