Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Laatste overlegpoging Akzo mislukt: acties nabij

Zoals we jullie eerder informeerden heeft gisteren een ultieme poging plaatsgevonden om met de directie tot een vergelijk te komen op het gebied van pensioen, de cao, werkgelegenheid en duurzame inzetbaarheid.

Geen concrete afspraken

Dat was ook nodig: eerder bleek al dat de directie op geen enkele van deze onderwerpen een concrete afspraak wil maken, met uitzondering van een procesafspraak over Duurzame Inzetbaarheid. Daarmee was de gespreksstof wel érg dun. De verwachtingen waren daarom in de aanloop naar deze middag hoog gespannen. Te hoog, zo bleek.

Waar je een PowerPointpresentatie zou verwachten met nieuwe ideeën en voortschrijdende inzichten op deze onderwerpen, hebben we drie uur lang dezelfde -oude- argumenten aangehoord over de onmogelijkheid om iets aan jullie pensioen te repareren. Of het gebrek aan bereidheid daartoe. We hebben de directie negen keer gevraagd of men bereid is samen met ons te zoeken naar een oplossing van de indexeringsproblematiek rond jullie pensioenen. Wij hebben geen enkele keer een antwoord op onze vragen gekregen. Akzo stelt simpelweg dat het loonbod dat zij jullie heeft gedaan, voldoende genoegdoening voor dit probleem is. Men is kennelijk van mening dat het probleem daarmee is opgelost, voor zover het al bestond.

Indexeringsprobleem

Want daar zijn we het, na maanden discussiëren, wél met Akzo over eens: er is wel degelijk een indexeringsprobleem met vérstrekkende gevolgen. Wíl Akzo het probleem niet oplossen, of kán men dat niet? Vermoedelijk wil men het niet, maar we zullen het nooit weten. Het bedrijf claimt dat het dat niet kán of mag, maar de reden is diep geheim en mag alleen na ondertekening van geheimhoudingsverklaringen gezien worden, maar niet gedeeld. En kan dus ook niet besproken worden of dit aan waarheid is getoetst. Of aan jullie mening.

Het heeft voor ons geen zin om informatie te zien waarmee we niets kunnen. Reden waarom we, in navolging van het APF, bedankt hebben voor deze eer. Er blijft dan niet veel over om te bespreken. Na de onmogelijkheid om over het pensioen te praten en het toch al “werkelijk fantastische bod” voor de cao, blijven nog onderwerpen zoals continuering van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden over (bij Chemicals na verkoop), waarvan Akzo het overbodig vindt om afspraken over te maken. En tja, dat er geen budget is voor Duurzame Inzetbaarheid, dat hadden we vorige week al gehoord. De koek is simpelweg op.

Overleg afgebroken, geen constructief overleg

De vakbondsdelegatie heeft daarop besloten om het gesprek af te breken en vast te stellen dat we met AkzoNobel zijn uit-onderhandeld. Wanneer onder hoge druk, na drie uur overleg en cirkelredeneringen, geen enkele toenadering vanuit het bedrijf geboden wordt, is het simpelweg niet zinvol om door te blijven praten. Gek genoeg gaf Akzo aan dat het dan wel verder wil praten, maar voegt daarbij op geen enkele manier de daad bij het woord. Een constructief overleg is het al helemaal niet: het heeft er alle schijn van dat Akzo slechts tijd wil winnen. Praten is geen doel op zichzelf.

Actieproces

We hebben als landelijk kaderplatform van de gezamenlijke vakbonden vandaag de uitkomsten van de driekwartvergaderingen besproken; besloten is om via lokale actiecomités het verdere actieproces op te tuigen. Jullie worden daar in de verdere loop van deze week over geïnformeerd. Duidelijk is dat op zeer korte termijn acties zullen worden gevoerd om de druk op de directie op te voeren. Het is bijzonder jammer dat men het zover laat komen.

FNV Procesindustrie, Erik de Vries
VMHP/AkzoNobel, Jan Admiraal
CNV Vakmensen, Arthur Bot
E a.bot@cnvvakmensen.nl / M 06 2044 5190

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid