Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Ingrijpende reorganisatie bij Aluchemie

Op 31 juli 2012 heeft de directie van Aluchemie CNV Vakmensen uitgebreid geïnformeerd over de voorgenomen reorganisatieplannen. Het personeel was de week ervoor al op de hoogte gebracht van de plannen.

De aandeelhouders van Aluchemie hebben het bedrijf de opdracht gegeven het kostenniveau omlaag te brengen. Als dit niet of niet voldoende gebeurt, dan zijn de aandeelhouders niet langer bereid in het bedrijf te investeren. Om deze kostenreductie te bereiken, heeft de directie een ingrijpend reorganisatieplan neergelegd. U bent van de inhoud van deze plannen op de hoogte, dus in deze nieuwsbrief wordt daar niet uitgebreid op ingegaan.

Het reorganisatieplan valt grof gezegd uiteen in drie delen:

  • reductie van in totaal circa 95 arbeidsplaatsen over verschillende afdelingen;
  • outsourcing van activiteiten, waarbij geprobeerd wordt de betrokken mensen onder te brengen bij de overnemende partij;
  • herinrichten van bestaande afdelingen met nieuwe functies, waar mensen op basis van competenties op kunnen solliciteren.


Over de nut en noodzaak van deze reorganisatie en het perspectief van de onderneming na de reorganisatie valt heel wat te zeggen en te vragen, maar dat is een traject waar vooral de Ondernemingsraad zich mee bezig zal houden.

CNV Vakmensen concentreert zich vooral op de opvang van de sociale gevolgen die voortvloeien uit deze reorganisatie, kortom het sociaal plan. Daarbij willen wij afspraken maken voor alle mensen die het bedrijf moeten verlaten, geoutsourced worden of in een andere functie terecht komen. Daarover gaan wij donderdag 2 augustus 2012 voor de eerste keer met uw directie in gesprek. Natuurlijk wordt u tussentijds door ons geïnformeerd over de ontwikkelingen en een eventueel resultaat wordt ter goedkeuring aan u voorgelegd.

De directie heeft ook aangegeven, dat er wat haar betreft ook een “bijdrage” geleverd moet worden door de achterblijvers. Dit zou dan moeten gebeuren in de vorm van het inleveren van arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld vrije dagen. CNV Vakmensen heeft aangegeven deze discussies niet met elkaar te willen vermengen. Eerst het één, dan het ander. We hebben sowieso helemaal geen mandaat van de leden om de arbeidsvoorwaarden in negatieve zin bij te stellen.

Een derde gespreksronde staat gepland op 7 augustus 2012, al zal deze dag door de collega’s van FNV Bondgenoten waarschijnlijk gebruikt worden voor een ledenvergadering. Wanneer u ook behoefte hebt om samen met de andere CNV-leden bij elkaar te komen, vernemen wij dat graag.

Stuur dan een email naar: g.valkenburg@cnvvakmensen.nl.
Bij voldoende belangstelling organiseren wij graag een ledenvergadering.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid