Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Hoop dat ‘Zeeuwse goudmijn’ nieuwe eigenaar vindt

De waardevolle kennis van groene fosforproductie is te koop. Thermphos International in Vlissingen stevent af op een gecontroleerd  faillissement. Bestuurder Peter Vlaming van CNV Vakmensen hoopt op een geslaagde overname door een van de tien gegadigden.

Die overname is echter allerminst zeker. Vlaming: “Het bedrijf in Vlissingen is stokoud. Het vastgoed is waardeloos en moet indringend worden gemoderniseerd. De productie van groen fosfor daarentegen is de goudklomp waar de 450 medewerkers als het ware bovenop zitten. Die kennis is goud waard, omdat zij behoorlijk uniek is binnen Europa. En de gebruikswaarde van fosfor onverminderd zeer groot.”

Vlaming zegt de komende tijd nauwe banden te willen onderhouden met de curator en adviesbureau Price Waterhouse & Cooper, dat wil proberen de Thermphos-fabriek te slijten.

 “En daarnaast wil ik toch met de Thermphos-directie aan tafel, om te praten over de voorwaarden waaronder de medewerkers hun baan verliezen of tijdelijk verliezen. Noem het voor de vorm een sociaal plan, maar iets moet er toch worden afgesproken voor de medewerkers. Zij zaten hier ook niet op te wachten. Via de zijdeur krijgen ze eerdaags ook nog eens te horen dat niet alle pensioenpremies zijn afgedragen.

Elke pleister helpt op deze wonde. CNV Vakmensen wil dit faillissement nauwlettend gadeslaan.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid