Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Hoe kom je tot goede afspraken in de cao bij Sabic

Het wordt allemaal goed uitgelegd en dat maakt helder waar de prioriteiten en mogelijkheden liggen bij de directie van Sabic. Echter daarmee worden geen oplossingen aangedragen voor de voorstellen die CNV Vakmensen heeft ingediend.

Stand van zaken
Nadat tijdens de vorige bijeenkomst op 24 maart de focus nadrukkelijk kwam te liggen op het belangrijke item Duurzame Inzetbaarheid werd het deze keer door de directie een beeld geschetst over de wijze waarop zij deze cao willen invullen.
Géén extra arbeidsplaatsen om de werkdruk te verminderen. Daar moet door een werkgroep onderzoek gedaan worden naar “slimme oplossingen” binnen de bestaande bezetting. Ook voor Duurzame Inzetbaarheid zal een werkgroep aan de slag moeten om te kijken hoe een en ander ingevuld kan worden. De huidige Resultaat Afhankelijke Bonussen en uitkeringen moeten worden vervangen voor het “Global” in te voeren AIP, Annuel Incentive Plan. Niet perse slechter, maar op dit moment is nog niet duidelijk hoe de voorwaarden voor deze regeling worden ingevuld. Dus moeten wij daar nog even terughoudend in blijven.

Sabic wenst ook een aantal arbeidsvoorwaarden te harmoniseren tussen Sabic LBV en Sabic IP (Bergen op Zoom). Zolang het niet om verslechteringen gaat, is daar over te praten natuurlijk.
Reparatie van het 3e WW-jaar wil Sabic nu nog geen afspraken over maken, ook al kost het hen niets.
Tot slot wordt ook duidelijk dat er geen nieuwe voorstellen worden gedaan voor de loonsverhoging.

Kostenbeheersing belangrijker dan persoonlijke ontwikkeling
In de cao van 2011 werd een afspraak gemaakt dat er een jaarlijks budget beschikbaar werd gesteld van in totaal maximaal € 150.000,= voor persoonlijke ontwikkelingsplannen. Iedere werknemer kan bij de OR een aanvraag indienen voor een bijdrage voor zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Dit model werkte tot nog toe prima. Steeds meer mensen wisten de weg te vinden naar de OR om hier een aanvraag in te dienen voor een bijdrage. Sabic wil nu het budget hiervoor stoppen! Kostenbesparing? Ja, het bespaart in ieder geval € 150.000,=. Er wordt daarbij niet gekeken wat het allemaal heeft opgeleverd. Dat is niet altijd in euro’s uit te drukken, maar de besparing voor Sabic is belangrijker dan de niet berekende baten, bij tevreden medewerkers. Trieste en onacceptabele invulling van kostenbesparing!

De volgende ronde……!
Op 21 april zullen de vakbonden inhoudelijk reageren op de standpunten van de directie. Nu wordt het tijd om kleur te bekennen. Waar zijn de mogelijkheden en wat is niet acceptabel.

Hebben jullie vragen of opmerkingen, mail gerust, het gaat immers om jullie arbeidsvoorwaarden!

Wat vinden jullie belangrijk? Laat het weten!

Als jullie het met ons eens zijn, steun ons en word lid of maak je collega lid. Samen maken wij het verschil! Wij hebben nog steeds een interessante aanbieding: Het 1e halfjaar 50 procent korting op de contributie!

Samen denken,
Samen doen, Samen sterk(er)!

Ron Smeets
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-51115594
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl
16-1326/RS/sb

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid