Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Henkel: Informatie pensioenregeling

CNV Vakmensen, FNV, Unie en OR informeren je doorlopend over de stand van zaken van de pensioenregeling van Henkel per 1 januari 2017. Er is nieuws: er zit eindelijk schot in de zaak.

Hoe zit het ook al weer?
De pensioenregeling van Henkel is verzekerd bij Nationale Nederlanden. Dat contract is afgelopen per 1 januari 2017. Pas in december 2016 startte werkgever het overleg met ons. De voorstellen van werkgever hebben we moeten afwijzen. Met name omdat de winstdeling in het voorgestelde nieuwe pensioencontract verslechtert ten opzichte van de afspraak van 2012. Een slechtere winstdeling leidt tot een slechtere indexatie van je pensioen. Nationale Nederlanden biedt de (betere) winstdeling die in 2012 is afgesproken niet aan voor het nieuwe contract. Maar ja, dat verandert de afspraak tussen werkgever en vakbonden natuurlijk niet.

Uiteindelijk stelden we de werkgever een deadline: 1 februari 2017 moet er een acceptabel voorstel zijn en anders nemen we (juridische) stappen. Die deadline stelden we later in het belang van de zaak eenmalig bij naar 8 februari 2017.

Nieuw voorstel werkgever
Kort voor het verstrijken van de deadline ontvingen we van werkgever een aangepast voorstel. Dit betere voorstel brengt eindelijk schot in de zaak. Het voorstel van werkgever is samengevat als volgt:

  • het nieuwe contract met Nationale Nederlanden duurt 5 jaar;
  • gedurende die periode betaalt de werkgever jaarlijks € 50.000,-- extra. Dat geld wordt gebruikt voor indexatie van je pensioen;
  • na afloop van dat contract wordt in 2022 weer overgestapt op de winstdeling zoals die in 2012 is afgesproken. Lukt dat niet? Dan is een afwijking alleen mogelijk als wij daarmee instemmen.

Wat ons betreft gaat dit voorstel de goede kant op.

We zijn er nog niet …
Het voorstel van werkgever moet eerst goed uitgewerkt worden. Daarbij worden wij als steeds weer goed geholpen door Jaap Harmsen van Pensioen Perspectief. Pas als het voorstel duidelijk en concreet is uitgewerkt is overeenstemming mogelijk. Een aantal andere zaken moet nog opgelost worden. Zoals een juiste administratieve verwerking van de pensioenwijziging 2012 (die is nog niet afgerond). Bij de wijziging in 2012 zijn extra afspraken gemaakt voor het partnerpensioen. Dit betreft een kleine groep werknemers, en moet goed geregeld worden.

We houden je op de hoogte. Als overeenstemming binnen handbereik komt, zorgen we voor uitleg, presentatie en raadpleging. Wordt vervolgd!

Bert Sietsma, Ondernemingsraad Henkel Scheemda
René Koorn, De Unie, rene.koorn@unie.nl, 06 52 52 20 15
Janwillem Compaijen, FNV, janwillem.compaijen@fnv.nl, 06 53 26 35 82

Wilko van Niejenhuis
CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 17
E: w.vanniejenhuis@cnvvakmensen.nl     

In de bijlage tref je de gezamenlijke nieuwsbrief aan.

                                                                                                                                                                                 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid