Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Geschokt over wending bij Thermphos

De surseance van betaling die fosforproducent Thermphos vandaag aanvraagt is pijnlijk. Bestuurder Peter Vlaming van CNV Vakmensen wil op heel korte termijn in gesprek met de directie over doorbetaling van de lonen. “Zo lang als mogelijk moeten de effecten voor de ruim 400 medewerkers verwaarloosbaar zijn.”

Het is Vlaming niettemin duidelijk dat de fosformaker in Vlissingen in grote problemen zit. “Ik zie de oplossing op de horizon steeds minder helder worden. De directie was in gesprek over overname. Met deze surseance wordt dat verhaal natuurlijk veel gecompliceerder. Ik houd dan ook rekening met een kwalijke afloop. Deze onderneming wordt door z’n eigen geschiedenis op de hielen gezeten.”

Peter Vlaming doelt daarmee op de dwangsommen die de provincie Zeeland meer dan eens oplegde, en opeiste, omdat de milieubelasting van het bedrijf meer en meer toenam. Die kwam voort uit het gebruik van onzuiverder wordend erts, uit ondermeer Kazachstan.

Vlaming: “Om nog milieuverantwoord te kunnen produceren moet er een forse investering worden gedaan. En dat geld lijkt er ook niet te zijn. Dat doet mij het ergste vrezen voor een eventueel sociaal plan, als het uitstel van betaling op termijn uitmondt in een faillissement. CNV Vakmensen houdt hier de vinger nadrukkelijk aan de pols de komende tijd.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid