Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Fibrant Covid-19 en noodscenario

Het einde van de gevolgen van Covid-19 is nog niet in zicht. Nog steeds zijn er meer mensen ziek dan normaal. De bezetting van de ploegen kan nu nog georganiseerd worden, maar we moeten toch kijken naar een noodscenario met mogelijke 12-uurs diensten.

12-uursdiensten
Het is nu gelukkig (nog) niet aan de orde. De ploegen kunnen nog draaien met voldoende mensen, maar er zijn wel nog steeds veel zieken. Als het aantal zieken verder toeneemt, kan het nodig zijn om in te grijpen, om op die manier een voldoende veilige bezetting op de ploegen te houden. In die bijzondere situatie moet er gegrepen worden naar een noodscenario met een ander model van diensten en bijbehorende roosters.

Er is daarvoor een model uitgewerkt van 12-uursdiensten. 2 dagen ochtenddienst van 12 uur gevolgd door 2 dagen nachtdienst van 12 uur en dan 4 dagen vrij. Deze cyclus is in een rooster verwerkt, waarbij je 3 keer deze cyclus draait en dan 8 dagen vrij bent. Dus over een periode van totaal 32 dagen:

  • Eerste cyclus: 2 x ochtenddienst, 2 x nachtdienst, 4 dagen vrij.
  • Tweede cyclus: 2 x ochtenddienst, 2 x nachtdienst, 4 dagen vrij.
  • Derde cyclus: 2 x ochtenddienst, 2 x nachtdienst, 4 dagen vrij.
  • Hierna: 8 dagen vrij.

Zoals je ziet ben je in dit rooster aan het einde van het derde cyclus, na je laatste nachtdienst, in totaal 4 + 8 =12 dagen vrij. Het voornemen is vooralsnog om voor één periode van in totaal 32 dagen deze afspraak te maken.

Wij realiseren ons dat een 12-uursdienst en rooster zeer belastend is. Dit is dan ook een noodscenario. Daarbij zijn natuurlijk ook een aantal aanvullende randvoorwaarden noodzakelijk. Zowel in rust als in financiële compensatie. Dat maakt het niet lichter, maar wellicht wel iets meer acceptabel voor een korte periode van 32 dagen.

In de bijlage lees je het totale model met de daarbij behorende compensatie.

CNV Vakmensen vindt het ook nu belangrijk dat de leden het laatste woord hebben. Jullie moeten immers onder deze omstandigheden werken. Helaas kan ik nu niet bij jullie langs komen en e.e.a. bespreken. Het moet nu even op deze manier.
Ik doe daarom een dringend beroep op jullie om te reageren op deze nieuwsbrief en aan te geven of je wel of niet wilt instemmen met het toepassen van dit 12-uursrooster als noodscenario. Laat mij via bijgaande link uiterlijk 8 mei weten of je voor of tegen dit noodscenario stemt.

Klik hier om te stemmen
Krijg je deze nieuwsbrief per post dan kan je op www.jeachterban.nl/fibrant/ je stem uitbrengen.

Heb je vragen over rechten en plichten tijdens deze coronaperiode? Kijk dan op https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus of stel je vraag via jeachterban.nl/fibrant.

Laat zoveel mogelijk collega’s deze nieuwsbrief lezen. Wij hebben elkaar nodig, want jullie ZIJN de vakbond.
Pas goed op jezelf en je naasten en blijf gezond!

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

CNV Vakmensen van en voor mensen, al 125 jaar!

Nog geen lid? Wij hebben nog steeds een interessante aanbieding: Het eerste halfjaar 50% korting op de contributie!

Ron Smeets
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06 51 11 55 94
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid