Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Er is een cao-bod ZR & er komen ledenvergaderingen

Dinsdag 17 september zijn de onderhandelingen voor jullie nieuwe cao begonnen. Zoals tijdens de evaluatie van het vorige cao-traject met jullie werkgever besproken, is deze eerste ronde van onderhandelen verder gegaan dan zoals eerder gebeurde.

Vaak is zo’n eerste ronde niet veel meer dan horen hoe het met het bedrijf gaat en worden de voorstellen aan elkaar toegelicht. Ditmaal is de eerste ronde gelijk de diepte ingegaan. Met andere woorden, er is concreet op onze voorstellen ingegaan en ook heeft ZR een bod gedaan.

Wat al snel duidelijk werd, is dat jullie werkgever alleen maar kijkt naar wat andere raffinaderijen met de cao doen. En daarbij is vooral Shell leidend. Wat Shell biedt wil Zeeland Refinery ook bieden, maar dan wel met mitsen en maren! Jullie werkgever kijkt simpel naar de cao-verhogingen van vorig jaar en constateert dat over 2018 jullie 1,1% meer verhoging hebben ontvangen dan de werknemers bij Shell. Dat moeten jullie, volgens ZR, weer inleveren. Wij hebben duidelijk verteld dat appels niet met peren vergeleken moeten worden. Het maximum van de salarisschalen bij jullie ligt nog altijd enkele duizenden euro’s per jaar lager dan bij Shell, bovendien kent Shell nog een flinke bonusregeling waarbij een bonuspercentage van 9 à 10% realistisch en haalbaar is.

Bij Shell, BP, Gunvor zijn of worden, in 2-jarige cao’s, afspraken gemaakt over structurele loonsverhogingen met 3% in 2019 3% en 2,5% in 2020. Opgeteld in twee jaar dus 5,5% structureel.
Omdat jullie, volgens jullie werkgever, in 2018 1,1% teveel hebben gekregen heeft vrijwel de gehele dag een totaalbod van 4,5% op tafel gelegen. Uiteindelijk bood jullie werkgever 5% voor een 2-jarige cao. Maar dan werd dit als volgt verdeeld:

 • 1 opkomstdag minder, vertegenwoordigd een waarde van 0,5%. Wel is direct aangekondigd dat deze opkomstdag minder zal leiden tot een overwerkdag meer.
 • De bijdrage in de ziektekosten verhogen van 80 naar 100 euro per maand, is een waarde van 0,5% maar die is niet pensioengevend.
 • De toeslag over de 13e maand van 26 naar 30%, is een waarde van 0,2% en is wel pensioengevend. 
Reken even mee, dan blijft er in twee jaar tijd ruimte voor een structurele echte loonsverhoging van 3,8% over. Met andere woorden, ZR biedt aan structurele loonsverhogingen
 • 1-10-2019           1,9%
 • 1-10-2020           1,9%
met daarbij de uitdrukkelijke opmerking dat jullie ten opzichte van Shell in 2018 teveel hebben ontvangen en dat dit meerdere tijdens de onderhandelingen over twee jaar weer op tafel gebracht zal worden! Wij hebben jullie werkgever direct gezegd daar een heel andere visie op te hebben. Besef ook dat alleen de beide verhogingen van 1,9% en de 0,2% van de toeslag op de 13e maand pensioengevend is. De waarde van 1 opkomstkomdag en de verhoging van de bijdrage in de ziektekostenverzekering zijn dat niet. Dit is alleen het financiële deel van de onderhandelingen. Veel van de overige voorstellen zijn afgewezen.
Volgens ons is het na deze eerste ronde hoog tijd om met jullie, de leden van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie, het hele bod van jullie werkgever te bespreken en te beoordelen. Tijdens deze ledenvergaderingen moeten wij ook met de aanwezige leden de inzet bepalen voor de volgende ronde van onderhandelen op 17 oktober.

Ledenvergaderingen
Datum, tijden en locatie voor de ledenvergaderingen zijn vastgesteld:

Datum:           maandag 7 oktober 2019
Tijden:           13.30 uur
en 16.00 uur        
Locatie:          Hotel Arneville, Buitenruststraat 22 Middelburg

Het zal jullie duidelijk zijn dat de aanwezigheid op de ledenvergaderingen zeer gewenst is.

Mede namens FNV collega Egbert Schellenberg en de onderhandelingsdelegatie,
CNV Vakmensen: Piet Verburg, p.verburg@cnvvakmensen.nl                                                  

 

 

                           

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid