Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Eindbod OWASE van 1.5%. Waar is de waardering?

Beste mensen, wij laten ons niets op de mouw spelden! Een verhoging van 1.5% van het salaris is echt te weinig. Met dit voorstel halen we, met een beetje geluk, net de inflatie van dit jaar, maar het compenseert niets van voorgaande jaren. Weer werken we net zo hard voor minder waarde.

Waardering
Door meteen met de deur in huis te vallen en te beginnen over percentages en centen, wek ik ook de indruk, dat het alleen maar gaat over geld. Maar daar gaat het allang niet meer over. Natuurlijk is het onredelijk, dat wij al jaren langzaam achteruit boeren en dat zou ook niet moeten. Natuurlijk is het prettig als we er wat geld bij krijgen in de portemonnee.
Waar gaat het dan wel over? Het gaat over het terugbrengen van balans tussen werkgever en werknemer. Maar boven alles gaat het om respect en waardering voor het werk en de inzet die wij leveren.
En met waardering bedoel ik niet een bonus. Prima, een bonus, omdat het goed gaat. Maar als je het woord bonus opzoekt in het woordenboek, staat er extraatje, iets wat je erbij krijgt. Wij willen dat de basis goed is. Dat het structurele salaris op pijl blijft in lijn met de werkzaamheden. Dat straks, na jaren van werken, het pensioen voldoende is om ook echt te kunnen genieten van de “oude dag”.

Pensioen
Wij hebben de werkgevers daarom gevraagd ervoor te zorgen, dat het pensioen ook tot 2021 op dezelfde manier opgebouwd blijft. Met hetzelfde opbouw percentage en de pensioenrichtleeftijd op 67 jaar. De eventuele extra premie die daarvoor betaald moet worden, komt voor dan rekening van werkgevers. Wanneer de werknemers dat ook nog zouden moeten betalen, blijft er wel erg weinig over.
In het eindbod geven de werkgevers aan, dat wat hun betreft de premie blijft staan op een maximale premie van 31.5% en wanneer dit onvoldoende is, dan zal de opbouw naar beneden gaan. Dus niet alleen uw boterham voor nu wordt minder waard, maar ook die van later begint aardig dun belegd te raken.

Gemeen
Wat mij als jullie bestuurder het meest steekt, is dat een groep mensen die zo loyaal, trouw en principieel is, juist hiervoor de prijs moet betalen. Jullie zijn geen mensen die voor elk wissewasje op de barricade gaan staan. Dat doe je gewoonweg niet. Jullie werkgever weet dit ook en maakt daar handig gebruik van.
Als jullie het respect en de waardering willen die jullie toekomt, worden jullie gedwongen je loyaliteit te laten varen en moeten jullie over je eigen principes heen stappen. Dat vind ik ronduit gemeen.
Maar helaas er zitten geen bazen meer zoals vroeger. De grote mannen zijn vervangen door overzeese multinationals. De jongens en meisjes die hier sturen zijn ook gewoon werknemers en worden geleid door de prognoses en targets. Of hun salaris de afgelopen jaren ook minder waard geworden is, weet ik niet. Misschien moeten we ze dat eens vragen. Wat ik wel weet, is dat met het vertrek van de bazen van vlees en bloed ook de menselijke maat de grote plas is overgestoken.

En nu?
Laten wij samen gaan staan. Waardering moet je krijgen, maar respect kunnen we afdwingen!
En wie zijn wij dan?
Wij zijn het collectief waar plaats is voor elk individu en waar elke mening telt. Wij discussiëren met elkaar, praten met elkaar en luisteren naar elkaar. Dit alles met grote waardering en respect voor ieder.

Kom naar de vergaderingen en laat je niet overhalen door leidinggevenden of wie ook om niet te komen. Wij zijn de bond en jouw mening willen wij horen. Wat deze mening ook is. Voor en tegen. Diegene die jou ervan probeert te weerhouden te komen, zou zelf ook moeten komen. Hij is immers ook werknemer.

In de bijlage stuur ik de uitnodiging voor de ledenvergaderingen op 10 en 11 juli a.s. Print deze gerust uit en geef deze ook aan een collega.

Graag tot volgende week.

Vriendelijke groet,

Jacqueline Twerda
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 23 00 62 14
E: j.twerda@cnvvakmensen.nl

 

Bijlage; Oproep ledenvergaderingen
            Eindbod werkgever

Hoe werkt staken eigenlijk? https://youtu.be/1WG5oua5TwQ
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid