Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

DSM blokkeert snelle reparatie 3e WW jaar

In september is eindelijk de reparatie van het 3e WW jaar officieel mogelijk geworden. Daar moeten vakbonden en werkgevers per bedrijf of cao een contract voor tekenen om dit uit te kunnen voeren. DSM is nu niet bereid om dat contract te tekenen met de vakbonden.

Daardoor komt een snelle reparatie van het 3e WW jaar voor werknemers bij DSM ernstig in gevaar. 

Wat is er aan de hand
De regeling om het 3e WW jaar te repareren wordt per 1 januari 2018 voor iedereen toegankelijk. Daar moeten wel een aantal zaken voor worden geregeld.
Per (cao) bedrijf moet een contract worden getekend tussen de sociale partners, werkgevers en vakbonden, waarmee zij zich kunnen aanmelden bij de organisatie die zorg draagt voor de uitvoering van die regeling. Dat is de Stichting Private Aanvulling WW en WGA, de SPAWW. Kijk hiervoor op de site WWW.SPAWW.nl . Daar staat de regeling precies uitgelegd. 

Het aanmelden bij deze SPAWW en de toekenning van de reparatie is gekoppeld aan tijdslimieten. Indien partijen, DSM en vakbonden hun contract vóór 15 december hebben aangemeld bij de SPAWW kan de reparatie voor de medewerkers bij DSM ingaan per 1 april 2018. Dit heeft te maken met de “Algemeen verbindend verklaring” die het ministerie moet toekennen aan de regeling, die als cao wordt aangemerkt.

De enige taak van de werkgever, DSM, hierin is het inhouden van de premie op het salaris van de werknemer en dit vervolgens afdragen aan de SPAWW.
DSM weigert dat contract met de vakbonden te tekenen. CNV Vakmensen heeft sinds begin oktober al vele malen getracht DSM te overtuigen van de noodzaak om dit contract nu te tekenen.
DSM echter wil persé vasthouden aan hetgeen in de cao in 2015 hierover is afgesproken: “Partijen zullen in het nieuwe sociaal plan voor DSM Nederland een oplossing creëren voor het 3e WW jaar die in lijn is met de landelijke afspraken tussen sociale partners.” .
Toen echter waren DSM en de vakbonden niet op de hoogte van de tijdslimiet die de regeling nu blijkt te hebben.

Wat betekent dit voor de werknemer
Het gevolg van deze weigering van DSM is dat de reparatie van het 3e WW jaar voor medewerkers van DSM in ieder niet voor 1 juli 2018 kan worden geregeld. Iedere werknemer van DSM die voor 1 juli 2018 ontslagen wordt heeft dan geen reparatie van het 3e WW jaar. Daarmee is DSM een bedrijf dat de reparatie van de WW rechten van haar medewerkers misbruikt bij onderhandelingen over een sociaal plan dat daar helemaal niets mee te maken heeft. Is dat het nieuwe sociale gezicht van DSM?!

Hoe nu verder
CNV Vakmensen gaat zich nu samen met de ander vakbonden eerst intern beraden over deze onverwachte en onbegrijpelijke houding van DSM en zullen dan op korte termijn met de leden bespreken hoe daar verder mee om te gaan. Wij zullen jullie daar zo snel mogelijk over informeren.

Maak nu je collega lid! Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

Ron Smeets
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 11 55 94
E r.smeets@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid