Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

DSM 2020 Covid 19 en meer

De wereld wordt omstrengeld door de gebeurtenissen rondom het Coronavirus, Covid 19. Er gebeuren allerhande onverwachte dingen. Niemand heeft op dit moment zicht op hoe op korte termijn de wereld weer “normaal” zal kunnen gaan functioneren.

Ook DSM wordt hiermee geconfronteerd. Voor de medewerkers is de vraag natuurlijk wat gebeurt er in mijn omgeving en hoe kan ik daarmee omgaan.

Hoe staan we er voor
DSM heeft in een vroegtijdig stadium al haar 1e maatregelen getroffen om het Coronavirus in te dammen. Bijeenkomsten werden afgelast, zoveel mogelijk van huis uit werken, afstand houden tot elkaar. Het zijn deze maatregelen die begin maart nog grote vraagtekens opriepen, maar nu als het nieuwe normaal worden ervaren. Alleen in de productieprocessen is het wat passen en meten hoe binnen deze nieuwe regels het werk goed te doen. We wennen er langzamerhand wel wat aan, maar het is en blijft behelpen.

Natuurlijk merkt DSM dat er op diverse sites andere ontwikkelingen zijn als gevolg van Covid 19. De vraag van de markt is ingezakt, met name daar waar de activiteiten gericht zijn op bijvoorbeeld de automotive sector die nagenoeg volledig is stilgevallen. Enkele andere onderdelen zijn wel nog op peil gebleven, zeker daar waar geproduceerd wordt voor de voedingsindustrie. Wij zullen moeten afwachten hoe een en ander zich in de komende periode gaat ontwikkelen. CNV Vakmensen zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Pensioen
Eind 2020 loopt het huidige pensioencontract van DSM ten einde. Voor die tijd zal er dus weer een nieuw contract moeten worden afgesproken met DSM. Volgende week start het overleg tussen vakbonden en DSM om afspraken te maken over dat nieuwe contract. Helaas zitten wij met de problematiek van de beperkingen door de richtlijnen rondom Covid 19. Daardoor kunnen wij nog geen ledenvergaderingen beleggen om jullie zorgvuldig bij te praten en daarmee te betrekken bij uitkomsten van de onderhandelingen met DSM. Toch zullen wij daar uiteindelijk niet aan ontkomen. Jullie, als leden van CNV Vakmensen, beslissen immers of jullie kunnen instemmen met eventuele afspraken en dat kan alleen als jullie goed geïnformeerd zijn over het resultaat en al jullie vragen beantwoord zijn. Daar zal dus toch een bijeenkomst voor georganiseerd moeten worden.Het is nu nog niet zover en wij kijken op welke wijze wij ook daar een passende oplossing voor kunnen vinden. Wij houden jullie ook hierover op de hoogte.

Tot slot
Als jullie vragen of opmerkingen hebben over ontwikkelingen of andere zaken dan kan je deze (ook anoniem) plaatsen op ons forum www.jeachterban.nl/dsm 
Ik zal daar dan ook zo spoedig mogelijk op reageren.

Helaas zijn er ook bij DSM meerdere mensen ziek als normaal. De ernst en de aard van hun ziekmelding is niet bekend, maar hen wens ik een voorspoedig herstel toe! Voor iedereen natuurlijk geldt Blijf gezond!

Heb je vragen over rechten en plichten tijdens de coronaperiode? Kijk op www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus
Deel deze nieuwsbrief met je collega’s en laat hen ook lid worden. Het 1e halfjaar krijg je 50% korting! Samen maken wij het verschil!

CNV Vakmensen van en voor mensen, al 125 jaar!

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

Ron Smeets
Bestuurder CNV Vakmensen
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid