Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Dreigende stakingen bij Akzo Nobel-chemie

CNV Vakmensen stelt Akzo Nobel vrijdag een ultimatum. Het concern moet akkoord gaan met een nieuwe eenjarige cao met loonsverhogingen van 2,5 procent structureel en een eenmalige uitkering van 300 euro. Zoniet dan worden maandag stakingen ontketent.

Een ultieme poging tot overleg donderdag werd woensdag door Akzo Nobel voortijdig om zeep geholpen met een nieuw eindbod voor de chemietak van het concern. Gisteravond wezen de leden dat eindbod van Akzo Nobel in grote meerderheid naar de prullenbak.

Volgens onderhandelaar Jelle Loosman van CNV Vakmensen zit Akzo Nobel een nieuwe cao zodanig te traineren dat het ultimatum onvermijdelijk werd: “De directie weigert, naast de door ons gevraagde loonsverhoging, bijvoorbeeld vooralsnog een cao-afspraak uit 2009 gestand te doen. Toen is afgesproken dat we het pensioenfonds versterken. Dat willen we nu ook uitgevoerd zien worden. Akzo moet akkoord gaan met een werkgroep die de uitvoering van die eerdere pensioenafspraken gaat uitzoeken.”

Volgens Loosman moet Akzo Nobel ook instemmen met een compensatieregeling voor wachtgelders en vroeggepensioneerden die nu een financieel gat zien vanwege veranderde AOW-wetgeving.

Als Akzo Nobel niet vóór maandag 28 januari 13.00 uur instemt met de bondseisen, ontketent CNV Vakmensen een uur later - vanaf 14.00 uur - stakingen in en bij de Akzo Nobel-chemiebedrijven in Rotterdam, Hengelo, Herkenbosch, Deventer en Delfzijl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid