Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Diversey wil fors bezuinigen op arbeidsvoorwaarden

Diversey Nederland wil fors bezuinigen op uw arbeidsvoorwaarden. We hebben als gezamenlijke vakorganisaties, FNV, CNV Vakmensen en De Unie, gisteren samen met onze kaderleden de 1e echte onderhandelingsronde over uw nieuwe cao 2016-2017 gevoerd.

Ook de ondernemingsraad was vertegenwoordigd bij de onderhandelingen.

Zowel Diversey NL als wij steken in op duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, zowel in Utrecht als in Enschede. Het is juist, dat we een aantal belangrijke zaken hebben doorgenomen, waarover een akkoord lijkt te zijn. Maar ja, wij kijken naar het totaalpakket dat werkgever biedt en dan moeten we constateren dat we mijlenver uit elkaar liggen.

Bonden vragen een echte loonsverhoging van 2,5-3% voor 1 jaar en werkgever biedt slechts 1%, ook nog in 2 delen geknipt. Het bleef ijzig stil toen wij constateerden dat dit veel te weinig was bij een goed draaiend bedrijf.

Uw directie vindt dat Nederland slecht heeft gepresteerd in 2015-2016 en vindt dit voldoende als compensatie.

3 x Bezuinigingen op een rijtje:

 1. Werkgever wil de uitkering bij ziekte die nu 2 jaar lang 100% is, fors verlagen. Volgens de voorstellen van de werkgever verlaagt men het percentage naar 90% na een half jaar, 80% na 1 jaar en krijgt u het 2e ziektejaar slechts 85%. Op het moment dat u chronisch ziek bent, of een langdurige blessure heeft, wordt u het meeste geraakt. Onverteerbaar voor ons; iedereen kan buiten eigen schuld om langdurig ziek worden.
 2. Verder wil werkgever de nieuwe werknemers lager belonen door bijv. fors minder vrije dagen te geven. Men denkt dan aan het niet toekennen van ADV. Er ontstaat zo ongewenst verschil tussen 2 mensen die hetzelfde werk doen. U mag raden welke van de 2 werknemers mag vertrekken bij een reorganisatie: de goedkoopste of de duurste werknemer…
 3. Daarnaast wil de werkgever ook nog de ‘ontziemaatregelen’ in de cao voor oudere werknemers opschuiven naar 5 jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd. Denk dan o.a. aan artikel 19 lid 2, de vrijstelling van de ploegen en het behoud van de ploegentoeslag, maar ook de extra vrije tijd voor werknemers in artikel 15 lid 1, moet eraan geloven.

Er zijn nog veel meer zaken die de werkgever met ons wil regelen, die niet zo schokkend zijn, maar dit zijn zaken waar wij niet ‘even ja’ op wilden zeggen, voordat wij u hierover hebben gehoord.

Het ziet er naar uit dat u uw eigen (magere) loonsverhoging mag betalen uit alle bezuinigingen van de werkgever. Werkgever wil meer flexibiliteit van u, maar biedt veel minder loonsverhoging dan het gemiddelde in de sector.

Wij gaan de leden raadplegen en tegelijk geven we alle werknemers de gelegenheid om hier iets van te vinden.

De vakbonden en de OR nodigen u uit op maandag 30 mei 2016 op 2 locaties:

 • Allereerst is maandag 30 mei om 10.00 uur het hoofdkantoor aan de beurt voor een raadpleging om 10.00 in de zaal Londen op de 4e verdieping.
 • Daarna is het maandag 30 mei om 13.30 uur de beurt aan Enschede in de kantine aldaar.

Bij beide sessies zijn zowel vakorganisaties als de ondernemingsraad aanwezig om voorlichting te geven en om uw vragen te beantwoorden.
Kom allemaal en geef uw mening, dit is uw cao!

Namens CNV Vakmensen,
Jacqueline Kraan
Bestuurder
M 06-51602048
E j.kraan@cnvvakmensen.nl

Namens FNV,
Lex Makkinje
Bestuurder

Namens De Unie,
Jan Admiraal
Senior belangenbehartiger 

Bijlage: Gezamenlijke nieuwsbrief

JK/pvd/16-1932
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid