Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Directie PPG koppelt sociaal plan en cao

Vandaag heeft de tweede ronde plaatsgevonden voor de verlenging van jullie cao. Wat ons betreft is nu de hoogste tijd om jullie een update te geven over de stand van zaken.

Wat was ook weer de inzet?
Zoals besproken tijdens de ledenvergaderingen is de inzet van bonden bij deze onderhandelingen niet al te ingewikkeld: een stevige looneis van 5%, gecombineerd met een aantal standaard af te spreken zaken, afgerond met een aantal procesafspraken op het gebied van duurzame inzetbaarheid, werkdruk en de bonussytematiek voor de collega’s bij sales.

Wat was de inzet van PPG?
Tijdens de eerste ronde bleek al dat jullie directie het niet alleen over de cao, maar ook vooral over het sociaal plan wil hebben. PPG stelt namelijk dat het noodzakelijk is om te komen tot een “marktconforme” afspraak hierover, lees: een compleet uitgeklede situatie ten opzichte van het huidige sociaal plan. Het bedrijf laat weten dat het pas een cao wil afspreken nadat we akkoord zijn gegaan met een toekomstige afbraak van jullie sociaal plan. Het staat er echt.

Hoe zat het ook alweer met het sociaal plan?
Gek genoeg wilde PPG bij de vorige cao-rondes niet dat we over een sociaal plan begonnen, anders zou er geen cao komen, zo dreigde het. Jullie sociaal plan is daarna in de tussentijd verlopen per 1 januari 2019. Maar de wet bepaalt nu eenmaal dat de inhoud van het plan gewoon van kracht blijft. Geen zorgen daarover dus. Het lijkt er echter op dat het bedrijf zich daarmee verrekend heeft en dat het nu alsnog met alle macht een verslechtering van het plan wil forceren. Daarvoor wil het de cao-onderhandelingen misbruiken. Het zou er in het slechtste geval tot leiden dat er geen sociaal plan, maar ook geen cao meer zou bestaan voor PPG. Niet best dus.

Hoe verliep het gesprek verder?
We hebben jullie directie laten weten dat we hier niet van gediend zijn. Cao-besprekingen zijn er om te onderhandelen over een nieuwe cao en niet om een verslechtering van het sociaal plan op te dringen. Als jullie directie wil onderhandelen over een sociaal plan moet ze ons daar gewoon voor uitnodigen, dat hebben we haar op 1 januari jl. al laten weten. Samengevat hebben we jullie directie aangegeven dat zij haar eisen m.b.t. een sociaal plan moet laten vallen en de onderhandelingen daarover apart van de cao-onderhandelingen moet voeren. We hebben ook gemeld dat als zij daartoe niet bereid is, wij onze leden gaan vragen wat zij ervan vinden dat ze geen cao en ook geen sociaal plan krijgen. Jullie zullen daar niet al te enthousiast over zijn, vermoeden wij.

En die 5%?
We maken niet vaak mee dat werkgevers voorafgaand aan cao-onderhandelingen de vlag uithangen over de financiële performance van het bedrijf. Maar om nu 4 A4-tjes vol met informatie over de Brexit, handelsoorlogen, de Duitse economie en het Stikstofbesluit te gebruiken om een loonbod van 2% (!) te rechtvaardigen zoals PPG dat doet, dat gaat ons wat ver. We hebben jullie directie gevraagd om een financiële update over 2018 en 2019, maar die (nog) niet gekregen. En tot die tijd blijft de 5% wat ons betreft gewoon staan.

Wat gebeurt er volgende week?
Hopelijk kiest het bedrijf eieren voor haar geld en koppelt zij de gesprekken over cao enerzijds en sociaal plan anderszijds los van elkaar. We verwachten er dan redelijk snel uit te komen, wanneer er door PPG flink bewogen wordt op de loonparagraaf. Wanneer dit allemaal niet gebeurt, komen we zoals gezegd naar jullie terug om te bepalen of en hoe we alsnog onze inzet gaan realiseren. Wordt vervolgd dus volgende week.

Namens de onderhandelingsdelegatie,
FNV Procesindustrie - Erik de Vries

Peter Böeseken
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 43
E: p.boeseken@cnvvakmensen.nl

                                               

 

 

 

 

 

 

               

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid