Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Directie Enitor Primo geeft zijn plannen voor de cao aan, loon blijft één groot vraagteken

Tijdens de eerste onderhandelingsronde voor een nieuwe cao kwam de directie van Enitor Primo met een aantal, op dat moment, vage voorstellen. We hebben toen aan de directie gevraagd om hun voorstellen zo concreet mogelijk te maken en aan ons op te sturen. Op 22 juni 2021 heeft de directie zijn plannen gezet in een persoonlijk e-mail aan iedereen. Hoewel vakbonden in de aanhef genoemd stonden, was men even vergeten de e-mail ook aan ons te sturen. Gelukkig hebben wij attente kaderleden zodat we de brief wel hebben gekregen.

Aantrekkelijke werkgever
Enitor Primo wil een aantrekkelijke werkgever zijn. Dat is natuurlijk mooi. Bij ‘aantrekkelijke werkgever’ zijn, horen ook goede arbeidsvoorwaarden en dat zien we in deze voorstellen nog niet terug. Tijdens de eerste ronde heeft Enitor Primo al aangegeven dat men af wil van de ATV-dagen. De waarde van de ATV-dagen wordt dan in geld omgezet zodat de salarisschalen er aantrekkelijker uitzien voor nieuwe medewerkers. De medewerkers die dat willen, kunnen hun ATV-dagen dan voor hetzelfde bedrag terugkopen. Kortom feitelijk gaat er niemand op vooruit, maar voor de buitenwereld ziet de loonschaal van Enitor Primo er mooier uit. Volgens jullie directie is een grote meerderheid van medewerkers voor omzetten van ATV-dagen in loon. Over de reparatie van schaal 6 is niets gezegd tijdens de eerste onderhandelingsronde. Nu weten we niet precies wat nu de onbalans is in het loongebouw, maar dat zien we graag.

Bijzondere vormen van verlof
Ook dit voorstel is aangekondigd. Op zich is het prima dat zaken die wettelijk al geregeld zijn uit de cao gehaald worden, al moet je wel goed kijken dat de dingen die niet wettelijk geregeld zijn (bijvoorbeeld verlof rond rouw), niet uit de cao verdwijnen. De opmerking dat deze vormen van verlof extra werkdruk veroorzaken, wekt toch de indruk dat Enitor Primo gewoon minder verlof wil.

WKR
De werkgever mag een bepaald percentage per jaar aan onbelaste vergoedingen geven. Daar valt bijvoorbeeld ook het kerstpakket onder. Dat wil Enitor Primo allemaal niet meer. Iedereen krijgt blijkbaar € 300,- en dan is alles daarmee verrekend.

 

 

Thuiswerkvergoeding – Reiskosten
Enitor Primo wekt de indruk dat het het één of het ander is. Dat is niet altijd zo. Dat Enitor Primo meewerkt aan de fiscaal zo gunstig mogelijke regeling is mooi en dat kan wat ons betreft ook het uitgangspunt zijn voor de gesprekken over dit punt. Wat vakbonden betreft gaat het dan wel om voor de werknemer een zo fiscaal mogelijke gunstige regeling.

De vaste bijdrage regeling
Binnen deze regeling krijgen vakbonden per werknemer een vergoeding voor het werk dat voor iedereen telt. De cao geldt voor iedereen dus ook voor de mensen die geen lid zijn. Bij bedrijven waar iedereen lid is, is deze vergoeding er niet altijd. De meeste werknemers, ook degenen die geen lid zijn, vinden het toch prettig dat de cao ook op hen van toepassing is, zodat zij ook profiteren van de door vakbonden afgesproken voorwaarden. Het is dan logisch dat daar ook een vergoeding tegenover staat. Het is een landelijk afgesproken regeling waar Enitor Primo dan blijkbaar weer zijn eigen invulling aan wil geven.

PAWW
Tijdens de cao-onderhandelingen gaf Enitor Primo aan dat bijna niemand weet wat PAWW is en dat het daarom beter is niet meer aan de regeling mee te werken. De vakbonden hebben aangegeven dat het goed is dat bijna niemand weet wat de regeling precies inhoudt, het gaat immers om een regeling die zorgt dat je WW-rechten op peil blijven. De WW is een paar jaar terug versoberd. Als je dagelijks met je WW-rechten bezig zou zijn, zou dat niet goed zijn. Ook bij andere verzekeringen weten we niet altijd wat die nu precies wel en wat ze nu precies niet dekken. Toch blijven we ons verzekeren tegen, in dit geval werkeloosheid, dat lijkt ons zeer verstandig.

Duurzame inzetbaarheid
De voorstellen onder duurzame inzetbaarheid zijn nogal vaag. We weten dus niet precies wat er wordt bedoeld. Het lijkt op weinig verandering van wat al geregeld is.
We weten niet wat het beleid voor opleidingen is. Het vakbondsbeleid is in ieder geval zo dat elke medewerker de mogelijkheid krijgt om alle opleidingen te doen die hij of zij wil. Ook als die opleiding op een ander vakgebied zou zijn, dan Enitor Primo kan gebruiken.

Uitzendkrachten
Vakbonden hebben aangegeven dat wij vinden dat mensen die hetzelfde werk doen bij hetzelfde bedrijf ook dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten hebben. Dus dat de cao ook voor uitzendkrachten toegepast moet worden. Daar lijkt Enitor Primo niet in mee te gaan.

Loon
Zegt Enitor Primo nog iets over een loonbod? De directie sluit af met; “De directie hoopt hiermee iedereen voldoende geïnformeerd te hebben”. Voor ons is dat helaas niet zo. We vermoeden dan ook dat er nog pittige onderhandelingen moeten volgen.
We rekenen dan zeker op jullie steun!

We gaan de komende periode zeker onderzoeken of er steun is voor de directievoorstellen onder onze leden! U ontvangt daartoe binnenkort een enquête!Mede namens Jappie en Sander en namens FNV Lex Makkinje,

Jan Kampherbeek/Tristan Westra
Bestuurders CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 22
E  j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl   

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid