Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Cao-voorstellen Brocacef ingrijpend!

Op donderdag 9 mei hebben vakbonden het eerste overleg gehad in het kader van de cao- onderhandelingen bij Brocacef.

Tijdens het overleg is uitgebreid stilgestaan bij de mooie resultaten en toekomstvisie van Brocacef; vervolgens zijn de voorstellenbrieven toegelicht. De voorstellen die Brocacef doet zijn ingrijpend, zeker als het gaat om de reducering van de toeslagen voor het werken op onaangename uren.

Mooie resultaten Brocacef
Het gesprek begon met een uitgebreide business update. Hieruit blijkt dat Brocacef een goed jaar achter de rug heeft en dat de vooruitzichten ook positief zijn. Uiteraard is dat goed om te horen, alleen zijn de voorstellen die Brocacef doet teleurstellend en gezien de goede resultaten niet op zijn plaats en doet geen recht aan de inzet van haar werknemers. In de bijlage kan je de voorstellenbrief van Brocacef vinden.

Werken in de avonden en op zaterdag: beloning overwerk en onaangename uren
De logistieke operatie wil meer flexibiliteit. Mensen moeten meer op zaterdag en in de avonduren ingezet kunnen worden. Tegelijkertijd wil Brocacef voor het werk op deze tijden minder betalen. Uit een vergelijking met PostNL, TLN en anderen zou blijken dat Brocacef meer betaalt. Jullie directie wil de concurrentiepositie verbeteren door:

 • verruimen van dagdienstvenster met één uur naar van 06:00- 00:00 uur;
 • transport: zaterdag is een normale dag, roostervrije dag kan in plaats daarvan ma-vr;
 • één doorbetaalde pauze van een kwartier vervalt, het andere kwartier komt in de cao;
 • nu kun je vanaf 55 niet verplicht worden tot overwerk: Brocacef wil dit pas na 60 jaar;
 • verlagen/afschaffen toeslagen op onaangename uren.

Nog geen loonbod wel aanpassing/afschaffing toeslagen
In het voorstel ontbreekt een loonbod. Zelfs al zou Brocacef de door vakbonden gevraagde 5% verhoging geven, dan staat dat niet in verhouding tot de toeslagverlagingen en andere versoberingen.

Brocacef wil avondwerk tot 22:00 uur en in de vroege ochtend niet meer compenseren met een toeslag. Alle andere toeslagen zoals nachtwerk en de zaterdag/zondag en de feestdagvergoeding worden versoberd.

CNV Vakmensen vindt de voorstellen erg ingrijpend en gezien de goede resultaten bij Brocacef ook niet op zijn plaats. Daarnaast getuigt het van weinig waardering voor de medewerkers.

Kantinebijeenkomsten
De voorstellen van Brocacef die je in de bijlage aantreft zijn zo ingrijpend dat vakbonden eerst met de achterban in gesprek willen om te weten of er draagvlak is om hier verder over te praten. Vinden jullie dat de toeslagen op de avonden, nachten, feest- en zaterdagen afgebouwd mogen worden omdat werken op deze tijdstippen er nu eenmaal bij hoort zoals Brocacef meent? Is het maken van afspraken over doorbetaling van één pauze bespreekbaar of niet? Wij horen graag hoe de leden hier over denken. Laat je horen en kom naar de bijeenkomsten.

Bijeenkomsten

Donderdag 16 mei 12:00-14:30 uur Eindhoven kantine

Dinsdag 21 mei 12:00-13:30 uur Maarssen (aeramphic kantine en andere afdelingen vallend onder logistiek)

Donderdag 23 mei 12:00-13:30 uur Amersfoort kantine

Maandag 27 mei 12:00-13:30 uur Amsterdam kantine

Bij de bijeenkomsten in Eindhoven en Amersfoort wordt CNV waargenomen door de collega’s van FNV, dus mocht je als lid van CNV vragen hebben dan kan je die daar aan de FNV bestuurder stellen. Bij de bijeenkomsten in Maarsen en Amsterdam zal ik als CNV bestuurder ook aanwezig zijn. Daarnaast kan je natuurlijk altijd per mail of telefonisch contact met mij opnemen.

Mochten jullie nog vragen hebben dan hoor ik dat graag. In de bijlage kunnen jullie naast de cao-voorstellen van Brocacef ook die van CNV Vakmensen vinden.

Job Marskamp
onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 23 90 98 65
E: j.marskamp@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid