Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Cao-resultaat Lyondell Chemie 2018

Het cao-overleg van 23 april jl. heeft tot een cao-resultaat geleid dat CNV Vakmensen aan jullie wil voorleggen.

Het overleg begon met een business update, volgens Lyondell was 2017 een gemiddeld jaar. Dat het financieel een uitstekend jaar is geweest werd door Lyondell niet verteld. Wel had men een tweetal eigen voorstellen; te weten geen vervangingstoeslag meer voor PT-ers en alle trainingsuren verplicht uitbetalen en geen mogelijkheid meer voor tijd-voor-tijd. 

In onze reactie hebben wij aan Lyondell laten weten dat ons voorstel ten aanzien van de vervangingstoeslag welke is opgenomen in het cao-protocol 2017 ons absolute eindbod is en dat wij op dat punt niet van ons standpunt zullen afwijken. Over het voorstel voor verplicht uitbetalen trainingsuren hebben wij Lyondell laten weten dat daar onder onze achterban geen draagvlak voor is. Lyondell is daar toen verder niet meer op teruggekomen waarmee in ieder geval voor deze cao- ronde het van tafel is gegaan. 

Loonbod is in orde

De 2,5% per 1 april 2018 ligt in lijn met de chemische cao’en in het Rijnmond en ruim boven het landelijk gemiddelde. Afgezet tegen de inflatie over 2017 van 1,5% is het zeker niet verkeerd. 

Voor het overige wil Lyondell niet veel. Wel wordt er nu, in samenwerking met de OR, werk gemaakt van de studie Duurzame Inzetbaarheid. Onze voorstellen over de minimale bezetting en de druk die hierop komt te staan door deeltijdwerk en seniorenverlof zal ook verder worden onderzocht in samenwerking met de OR. Ook het punt over een schrikkeldag in het volcontinue rooster gaat men met de OR bespreken. 

In de bijlage treffen jullie het cao-protocol aan. CNV Vakmensen nodigt jullie uit digitaal, vóór dinsdag,15 mei je stem uit te brengen. Klik hier om dit te doen. 

Namens de onderhandelingsdelegatie,

The Vroon ( kaderlid) en Joop Oskam ( kaderlid)  

Arjan Huizinga,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5160 2032
E. a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid