Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Akkoord Apollo Vredestein uitvoering pensioen

De zeggenschap van vakbonden verbetert. Met je werk verdien je niet alleen je salaris voor nu, maar ook voor later: je pensioen. Met het akkoord van de vakbonden en Apollo Vredestein van 28 april krijgen de leden met hun vakorganisaties meer te zeggen over het uitgestelde loon.

Opheffing Pensioenfonds Vredestein Banden

Door de toegenomen wettelijke eisen en kosten is besloten om te stoppen met het verhoudingsgewijs kleine Pensioenfonds Vredestein Banden. De uitvoering van je pensioenregeling wordt vanaf 2016 volledig uitbesteed aan verzekeraar Aegon. Dat heeft Apollo Vredestein met zowel de vakbonden als de ondernemingsraad afgesproken.

Dat gebeurde pas nadat overeenstemming was bereikt over de zeggenschap van de (georganiseerde) werknemers bij de uitvoering door Aegon en bij het aflopen van het contract met Aegon in 2019. Dat is geregeld in een aangepast pensioenartikel in de cao en in een aanvullende pensioenafspraak bij de cao. De afspraken treden in werking als het contract van Apollo Vredestein met Aegon definitief getekend is. Dat is naar verwachting binnenkort.

De baas zijn en blijven over je pensioenregeling

Bij het akkoord is ook je partnerpensioen verbeterd. Verder verandert je pensioenregeling door de afspraken niet. Beter dan voorheen is vastgelegd dat de pensioenregeling een onderdeel van de cao is. Dat betekent dat de vakbondsleden met hun vakorganisaties samen met de werkgever de baas zijn en blijven over de pensioenrechten, ook als dat elders wordt uitgevoerd.

Nieuwe inspraak in de uitvoering: de PUC

Voor de inspraak van de werknemers bij de uitvoering van de pensioenregeling wordt een Pensioen Uitvoering Commissie (PUC) opgericht. Naast de ondernemingsraad benoemen ook de vakbonden een werknemersafgevaardigde. Voor het overige is de werkwijze van de PUC met de ondernemingsraad afgesproken, die daarover overeenstemming heeft bereikt met Apollo Vredestein.

Inspraak vanaf 2019 al gewaarborgd

Het contract met Aegon over de uitvoering van de pensioenregeling geldt tot 2019. In een aanvullende cao-afspraak is ook geregeld dat voor het einde van het contract in een driepartijenberaad Apollo Vredestein, de vakbonden en de ondernemingsraad overleggen over de inhoud en de uitvoering van de pensioenregeling vanaf 2019. Na een moeizame start hebben de vakbonden en de ondernemingsraad goed samengewerkt in deze kwestie en hebben zij afgesproken dat te blijven doen.

Goedkeuring vakbondsafdelingen Apollo Vredestein

De besturen van de bedrijfsafdelingen van CNV Vakmensen en FNV bij Apollo Vredestein hebben het akkoord goedgekeurd. Rechts onder 'Downloads' vind je het aangepaste cao-artikel en de aanvullende afspraak. Bewaar het goed bij je pensioenadministratie.

Lid zijn van de vakbond loont, dat zie je

Je uitgestelde salaris (pensioen) is onderdeel van je cao. Als CNV-lid heb je inspraak in je cao en heb je recht op persoonlijke informatie, advies en rechtsbijstand over je werk en inkomen. De afspraken over het pensioen laten zien dat meedoen met de vakorganisaties loont. Samen bereiken we meer. Dat is bij Apollo Vredestein en ook in Nederland hard nodig. Word lid van CNV Vakmensen of maak een collega lid.

Silvio Dunhoft, voorzitter CNV Bedrijfsledengroep
Herman Steunenberg, kaderlid
Klaas Woudstra, kaderlid

Gerard van Dijk
Bestuurder
E: g.vandijk@cnvvakmensen.nl  
M: 06-20601819

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid