Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Rechter: Actie bij Lyondell mag doorgaan

De rechtbank in Rotterdam heeft vanavond besloten dat de stakingsactie bij chemiebedrijf Lyondell mag doorgaan. Vanaf vrijdagochtend 7.00 uur kunnen actievoerders zich inschrijven bij het actiecentrum.

De directie van Lyondell had vandaag in een kort geding geëist dat de rechter de staking zou verbieden. "Maar de directie heeft bakzeil gehaald", zegt Arjan Huizinga, bestuurder van CNV Vakmensen. "De rechtbank vindt dat het stakingsrecht van werknemers voorrang heeft. De actie kan dus morgen doorgaan, op voorwaarde dat de veiligheid in acht wordt genomen."

Formeel loopt het ultimatum van CNV Vakmensen pas op vrijdag 5 december om 7.00 uur af, maar Huizinga verwacht niet dat Lyondell alsnog over de brug komt. Dat betekent dat de werknemers zich vanaf dat moment kunnen inschrijven als actievoerder. Het actiecentrum bevindt zich in wegrestaurant De Punt, Botlekweg 180 in Rotterdam.

Cao en pensioen

Het conflict bij Lyondell draait niet alleen om de cao, maar ook om een nieuwe pensioenregeling, die zowel voor huidige als nieuwe werknemers moet gaan gelden. CNV Vakmensen wil in een eenjarige cao (vanaf 1 april 2014) een loonsverhoging van 2,5 procent.

Lyondell heeft in Rotterdam twee locaties (Maasvlakte en Botlek), waar in totaal ongeveer 380 mensen werken.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid