Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

4 X Slecht: Directie stuurt weer op eindbod

Op 1 maart onderhandelden we weer over de cao. Hierboven koppen we dat het 4 x slecht was. Waar gaat het om?

Nummer 1. Koppig houdt de directie vast aan zijn inzet om jullie collectieve pensioenregeling te verslechteren naar een individuele beschikbare premieregeling. Een inzet alleen en uitsluitend ingegeven door een welbewuste poging zijn knip dicht te houden en vooral de werknemers het gelag (of is het toch gelach?) voor de veel hogere PGB premie te laten dokken. (zie bijlage voor uitleg bij de pensioendiscussie)
Nummer 2. Voor het loon speelt de directie het ook hard. De CNV inzet is een nette koopkrachtverbetering door 5% loonstijging, ook voor het minimum en maximum van de loonschalen, en met een vloer steeds over het gemiddelde loon (in 2020 €63.000).
De directie laat jullie koopkracht inleveren. Jullie hebben het te goed kennelijk. Het lijkt mooi: 3,5% per 1 april 2021 en 1,6% per 1 april 2022. Maar over 2020 geen structurele verbetering dus 0% met een eenmalige uitkering van 2%. Kaal opgeteld 5,1% structureel erbij in 3 jaar. Die ben je kwijt aan de inflatie 2020 van 1,3%, de nu voor 2021 geschatte inflatie van 1,4%, inflatie 2022 onbekend, laten we zeggen weer 1,4%. En dan moet jullie hogere PGB-premie er nog vanaf. Dat is dan in deze 3 jaar ook 3 jaar loonstilstand of erger.
Nummer 3. Voor het sociaal plan wil de directie de huidige looptijd, tot 1 oktober dit jaar, slechts kort opschuiven, naar 1 april 2023. Een aanfluiting: de personele gevolgen door STER kunnen tot in 2024 plaatsvinden. Nu speelt reductie in Emmen. Wie denkt dat Delfzijl en Arnhem buiten schot blijven?
Nummer 4. En dan wil Teijin ook nog een onsociale verslechtering van de demotieregeling. Om het net met jullie erin toch op te kunnen halen, beweegt Teijin wel mee in kwaliteitsvoorstellen van FNV en CNV. De verrassing van 1 maart: Bedrijfs-AOW voor iedereen. Nette afspraken voor uitzendkrachten. Vergoeding voor elke km van €0,19. WIEG 100%. Beloningsvormen samenvoegen.
In de Kijk & Vergelijk (zie bijlage) kun je meer in detail de stand van zaken per het 9e overleg van   1 maart vinden. Op 9 maart is het 10e overleg. En dat is ook het laatste overleg, zei de directie. Onze conclusie: het is het oude liedje, de directie maakt de verschillen weer groot en stuurt op een eindbod. Leert de directie het dan nooit?

Agostino Di Giacomo Russo
Bestuurder CNV Vakmensen
T 06 478 26 875
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid