Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Yara Sluiskil - Nieuws

Yara Sluiskil laat kans op cao-akkoord liggen

Dat is het teleurstellende resultaat van het 4e overleg voor een cao voor de werknemers van Yara Sluiskil B.V.

Meer informatie lees je in het gezamenlijk pamflet bij downloads.

De houding van Yara is teleurstellend en toont geen respect voor de mening van de werknemers/vakbondsleden binnen het bedrijf. Die hebben de afgelopen 2 jaar herhaaldelijk aangegeven dat het voorstel van Yara niet bespreekbaar is, maar dat schijnt de directie van Yara niet te willen horen.

Yara negeert het eindbod van vakbonden en wil alleen afspraken maken voor een nieuwe cao als er ook een afspraak gemaakt wordt voor een nieuwe pensioenregeling voor nieuwe werknemers per 1 januari 2014. Dat riekt naar chantage!

Alle voorstellen die vakbonden gedaan hebben om met Yara afspraken te maken over de pensioenregeling zijn door Yara afgewezen: de voorstellen leverden Yara te weinig op. Met een nieuwe pensioenregeling voor nieuwe werknemers rekent Yara zich rijk. Vakbonden hebben er geen vertrouwen in dat een nieuwe en veel slechtere pensioenregeling in de toekomst beperkt blijft tot nieuwe werknemers. Er is een grote kans dat met een aantal jaren die slechte regeling voor iedereen zal moeten gaan gelden. Dat moeten de huidige werknemers van Yara zichzelf en hun toekomstige collega’s niet aan willen doen.

De beste garantie voor werknemers om hun huidige pensioenregeling ook voor de toekomst veilig te stellen is: geen nieuwe pensioenregeling! Vooral niet als in de nieuwe pensioenregeling alle risico’s voor rekening zijn van de individuele werknemer.

Yara heeft aangegeven dat ze het recht neemt om de pensioenregeling bij iedere cao-onderhandeling aan de orde te stellen. Dan zou het zo maar kunnen dat bij een volgende cao-onderhandeling Yara met het voorstel komt om de nieuwe pensioenregeling voor alle werknemers toe te passen.

Vakbonden vinden het pensioen een heel belangrijke arbeidsvoorwaarde. Daar moet zuinig mee worden omgegaan. Voor de huidige pensioenregeling hebben we strijd geleverd en dat blijven we doen. De huidige pensioenregeling verpatsen we niet en is geen wisselgeld voor een nieuwe regeling er naast.

Door de nieuwe pensioenregeling te koppelen aan de cao en/of de loonsverhoging wil Yara de druk op werknemers/vakbondsleden opvoeren, zodat het voorstel van Yara geaccepteerd wordt. Maar hoe verleidelijk ook, verstandig is het niet.

Vakbonden willen een fatsoenlijke cao voor de werknemers afspreken zonder chantage!
Binnenkort komende de kaderleden bij elkaar. Die gaan zich beraden op de situatie en acties voorbereiden. Daar hebben we uiteraard de leden ook bij nodig. Dus denk alvast na wat je kan doen. Meld je bij onderstaande kaderleden en houd de nieuwsbrief in de gaten.

De gezamenlijke vakbonden
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid