Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Teijin Aramid - Nieuws

CAO UPDATE TEIJIN: WAAROM CNV-LEDEN NIET STAKEN

In de nieuwsbrief van afgelopen donderdag 18 april was te lezen dat de meerderheid van de CNV-leden bij Teijin heeft ingestemd met het eindbod van Teijin. Jullie werkgever is op de hoogte gesteld. In deze nieuwsbrief kan je nog eens lezen waarom de CNV-leden akkoord zijn gegaan met het eindbod.

Onze inzet
Deze cao-onderhandelingen hebben de CNV-leden met name ingezet op verbetering van het sociale gezicht van Teijin. Veel van onze voorstellen hadden te maken met Teijin als sociale werkgever met een verantwoordelijkheid richting haar werknemers, en Teijin als onderneming met een verantwoordelijkheid richting de samenleving.

Ruimte voor verbetering
Tijdens de ledenvergaderingen op 17 en 18 april werd duidelijk dat de CNV-leden het niet met alle plannen uit het eindbod eens zijn. De 80-90-100-regeling is een begin, maar we hadden die liever voor iedereen toegankelijk gehad. Wij willen dat Teijin geen onderscheid maakt tussen groepen medewerkers.
De toezegging van EUR 20.000,- aan een project voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden wij aan de magere kant.
Ook de loonsverhoging in het tweede jaar vinden wij een risico. 2020 is nog ver weg en niemand weet hoe de economische vlag er dan bij hangt. Daarom hadden wij graag een beter loonbod in het tweede jaar gehad.

Positieve veranderingen
Naast de dingen die we graag anders hadden gezien, staan er ook zaken in het eindbod waar we wel blij mee zijn. Zo vinden we 100% doorbetaling bij ziekte in het tweede ziektejaar een verbetering. Ook de collectieve WGA-hiaatverzekering is een positieve wijziging.
Meer bestedingsmogelijkheden voor het duurzame inzetbaarheidsbudget en tijd-voor-tijd vergoeding bij overwerk door medewerkers in loongroepen 7 en hoger zijn ook verbeteringen van de cao.

Acceptabel eindbod
Samengevat is het zo dat er een aantal goede verbeteringen zijn gerealiseerd, maar er zijn ook onderdelen die in de toekomst nog verbeterd moeten worden. De CNV-leden hebben de positieve en de negatieve punten afgewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat het al-met-al een acceptabel eindbod is.

Omgaan met acties
Het lijkt erop dat de leden van FNV bij Teijin actie gaan voeren. Hoe dat precies vorm gaat krijgen weten we niet. CNV doet niet mee aan deze acties. Het kan dus voorkomen dat jij gewoon aan het werk gaat terwijl je collega gaat staken. Het is van belang om respectvol met elkaar om te blijven gaan. Uiteindelijk zijn en blijven jullie elkaars collega’s. Je werkplek hoort een veilige plek te zijn, ook als een deel van je collega’s een conflict over arbeidsvoorwaarden heeft. Mocht je je nou niet meer prettig voelen op je werkplek of heb je om wat voor reden dan ook behoefte aan contact met vertegenwoordigers van CNV Vakmensen dan kan je altijd even langslopen bij een van de kaderleden.
Voor Delfzijl zijn dat: Armant Reitsema, Hedzer Rozeboom, Jan Medendorp en Renske Hake. Voor Emmen is dat Harm Henk Veldsema.

Mocht je vragen hebben, of wil je reageren, dan kan je altijd contact opnemen via onderstaande contactgegevens

Namens de CNV onderhandelingsdelegatie,


Gerard van der Molen
Bestuurder CNV vakmensen
T: 06 – 2299 2855
E: g.vandermolen@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid