Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Sonneborn Refined - Nieuws

Cao-onderhandelingen Sonneborn vastgelopen

Zoals jullie weten hebben we afgelopen woensdag de cao-onderhandelingen met jullie directie hervat. Hierbij ontvangen jullie een kort verslag en daarnaast een uitnodiging voor een ledenvergadering om de situatie te bespreken.

Zoals jullie weten hebben we afgelopen woensdag de cao-onderhandelingen met jullie directie hervat. Hierbij ontvangen jullie een kort verslag en daarnaast een uitnodiging voor een ledenvergadering om de situatie te bespreken.

Waar waren we ook weer gebleven?

De onderhandelingen waren al gestart in de herfst van 2017. Tijdens deze gesprekken bleek dat een studie die uitgevoerd had moeten worden naar Duurzame Inzetbaarheid, niet was uitgevoerd. We hebben toen geëist dat dit alsnog zou gebeuren: vooruitlopend op de uitkomsten van deze studie wilde jullie directie namelijk alvast een begin maken met het ontmantelen van bijvoorbeeld jullie SD-dagen. Uiteindelijk is de studie alsnog uitgevoerd en een eindrapport is inmiddels opgeleverd.

Wat blijkt daaruit?

Het opvallende is dat er geen eensluidend advies is aan cao-partijen op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. De bestaande senioren-ontziebepalingen (zoals SD-dagen) worden gekoesterd door vrijwel iedereen; er zijn uiteindelijk te weinig aangrijpingspunten om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Voor ons in ieder geval volstrekt onvoldoende om op dit moment afspraken te maken waar ook SD-dagen een onderdeel van uit maken. Kort gezegd zijn jullie over het voortbestaan van deze dagen heel duidelijk naar ons geweest en maakt het onderzoek niet dat we daar nu anders over gaan denken.

Wat betekent dat voor de onderhandelingen?

Zoals we jullie vorige week al aangaven, is jullie directie met een aantal dramatische verslechterings-voorstellen gekomen. Vrijwel alles wordt uit de kast getrokken om te onderbouwen dat het nu toch echt afgelopen moet zijn met de bestaande ouderenregeling. Tegelijkertijd zijn wij van onze kant niet onder de indruk van de argumentatie die daarbij gebruikt wordt. Het heeft er alle schijn van dat het directiestandpunt over de SD-dagen volledig los staat van de uitkomsten van de studie: men wil er gewoon van af. Wij hebben jullie directie gevraagd of zij bereid is om op overige onderdelen zoals loon een cao af te spreken, zonder dat er aan jullie bestaande voorzieningen gesleuteld wordt. Het antwoord is even kort als duidelijk: Nee.

Wat betekent dit nu?

Het betekent dat we feitelijk net zo ver zijn als afgelopen herfst. Nog steeds is het zo dat jullie geen cao krijgen als jullie niet akkoord gaan met verslechteringen. Althans, als het aan Sonneborn ligt.

Wat is jouw mening?

Inmiddels begint duidelijk te worden dat jullie daar als leden anders over denken. Als delegatie krijgen we veel signalen dat jullie de situatie behoorlijk zat zijn en nu simpelweg een cao willen zonder gedram over SD-dagen: het is daarom tijd om met elkaar te bespreken hoe we dat voor elkaar gaan krijgen.

Bijeenkomst

Als onderhandelingsdelegatie nodigen wij jullie daarom uit voor een ledenvergadering.
Deze zal plaatsvinden op woensdag 28 maart om 14.00 uur bij jullie in de kantine. Uitsluitend vakbondsleden of collega’s die lid willen worden zijn daarbij welkom. Graag tot dan!

De onderhandelingsdelegatie
Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 43 61 65
E: s.faez@cnvvakmensen.nl M1803 1051/SF/pvd

Erik de Vries (FNV Procesindustrie)


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid