Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Shell - Nieuws

Shell pensioenplan beneden alle peil

Het Shell pensioenplan voor nieuwe werknemers, wat vanaf juli 2013 van kracht moet worden, is echt beneden alle peil. Voor nieuwe werknemers is een regeling die hoort bij de slechtste van Nederland opeens goed genoeg, terwijl tot die tijd er voor de huidige werknemers een regeling geldt die hoort bij de beste van Nederland. Op dit moment hebben naar schatting 1 miljoen werknemers een individueel beschikbare premie (IBP) regeling, zoals Shell die ook voor nieuwe werknemers wil invoeren. Deze 1 miljoen werknemers hebben sinds medio 2008 hun pensioenpotje met circa 40% zien verdampen.

Kostenbesparing niet de inzet

Shell heeft vanaf het begin gezegd dat het niet om verkapte kostenbesparing of bezuiniging ging, maar de alternatieven die de Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft aangedragen zijn juist op grond van het kostenaspect afgewezen. De regeling die Shell nu wil invoeren gaat 20% kosten tegen actueel op dit moment 42%, daarin zit een tijdelijke opslag van 10%. De structurele kosten voor Shell zijn dus 32%, exclusief werknemerspremie. Shell wil nu een regeling die maximaal 20% kost en wil dat werknemers daar toch minstens 5% van gaan betalen. Dan kost de nieuwe regeling Shell 15% tegenover 32% nu.

Daar komt bij dat de nu voorliggende beschikbare premieregeling gebaseerd is op een opbouwpercentage van voor de pensioenleeftijdverhoging en de aangekondigde beperking van de opbouwruimte. Met andere woorden, zeer waarschijnlijk worden de kosten voor Shell nog aanzienlijk lager.

Hocus Pocus met cijfers

Shell heeft in de discussie met de COR berekeningen laten zien, waarin de door hun voorgestelde regeling beter uit kwam dan een collectieve regeling waar Shell 32% aan gaat betalen. Nu heeft Shell 5000 scenario’s doorgerekend en daar blijkbaar 1 variant in gevonden die dit ondersteunt, maar je hoeft toch geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat als je 40 jaar lang 20 euro per maand in het ene potje stopt en 32 euro per maand in het andere potje dat het laatste potje met een waarschijnlijkheid van 99.99% meer oplevert. Shell wil nu tegen minimale kosten het risico volledig bij de werknemer leggen.

Vol trots heeft Shell het steeds over het unieke CCA systeem (Conditionele Collectieve Annuïteit) wat het mogelijk moet maken dat deelnemers vrijwillig kiezen om het risico dan toch maar gezamenlijk te dragen. Let wel, deelnemers en zeker geen Shell. Maar of dit CCA vehikel überhaupt kan, zal pas blijken in 2015 en wellicht komt deze mogelijkheid wel helemaal niet in de wet. De uitkomsten waar Shell mee schermt zijn hier wel op gebaseerd.

IBP voor vakbonden onaanvaardbaar

Het nu door Shell Nederland genomen besluit is voor vakbonden onaanvaardbaar en ook door de COR unaniem afgewezen. Het lijkt er sterk op dat de COR alleen voor de vorm zich 10 maanden lang heeft mogen inspannen maar dat het feitelijke besluit voor Shell al vanaf het begin vaststond.
Dat betekent dat wij in het komende cao-traject gaan eisen dat er 1 arbeidsvoorwaardenpakket blijft bestaan voor oude en nieuwe werknemers.

De voorgenomen beperking van de opbouwruimte dreigt al een gat te slaan van 20 tot 25% van de huidige opbouw en dat gat dreigt voor alle werknemers. Wij gaan onze leden vragen ons te steunen en een breekpunt te maken van deze eis in het cao-traject. Tevens zullen wij de eis op tafel leggen om voortaan namens de cao-populatie mee te kunnen onderhandelen over de pensioenregeling. Shell had de afgelopen jaren al veel van haar sociale gezicht verloren maar met deze uitkomst van het pensioenoverleg met de COR is dit sociale gezicht definitief afgeschminkt.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid