Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Sabic Limburg - Nieuws

Meerderheid voor stopzetting acties Sabic

Bijna 600 medewerkers bezochten maandag de 4 vakbonds-bijeenkomsten om de uitkomsten van het informele overleg met de werkgever van zondagavond te bespreken. Als vakbonden hadden wij de werkgever uitgenodigd voor een laatste poging om er uit te komen. Tijdens dit overleg hebben wij als vakbonden onze nek ontzettend ver uitgestoken om er toch nog uit te komen.

En wat doet de directie: Slechts een armzalige “fooi” in de vorm van 4000 euro voor diegene die minder dan 10 jaar in dienst zijn, 2000 euro bij meer dan 10 dienstjaren. En de medewerkers t/m C35, die mogelijk ontslagen gaan worden, krijgen een CAO -opzegtijd van 3 maanden in plaats van de huidige 1 maand. 

Deze opstelling van de werkgever getuigt van een compromisloze houding tot het laatst toe. Persé je eigen uiterste bod willen binnenhalen, zonder te luisteren naar en zonder enig gevoel voor je eigen medewerkers, die voor het eerst van hun leven in actie komen.

Tijdens de massaal bezochte ledenvergaderingen uitten veel mensen hun emotie en volstrekte onbegrip over de halsstarrige houding van de werkgever. En volstrekt terecht wat ons betreft.   

Hoe nu verder

Daarover hebben de aanwezigen tenslotte gestemd. Van de aanwezige leden was 50 % vóór stopzetting van de acties, 39% wilde doorstaken voor het werkbegeleidingsplan en 11 % heeft zich onthouden van stemming. In getallen: 199 leden waren voor stopzetting, 156 voor doorstaken en 46 leden onthielden zich. De opiniepeiling onder de niet-leden liet een duidelijke meerderheid voor stopzetting zien. 

Deze uitkomst laat zien dat de meerderheid van onze leden (alles afwegend) tot de conclusie moest komen dat verder actievoeren niet tot het bereiken van ons gerechtvaardigde doel zou leiden. Met spijt in hun hart en vol onbegrip voor de opstelling van de werkgever. Een grote minderheid vond verdere actie noodzakelijk. Een standpunt dat wij volledig kunnen begrijpen en waar wij veel respect voor hebben. 

Einde acties

Op basis van de stemming op deze vergaderingen hebben wij als vakbonden besloten om tot stopzetting van de acties over te gaan. Dit hebben we aan het management medegedeeld. In de loop van de ochtend van 5 februari zal weer tot normaal bedrijf worden opgeschakeld. 

Verstandig

Laten wij de verstandigste zijn en niet aan deze heilloze confrontatie en polarisatie (veroorzaakt door de werkgever) meedoen. We zullen dus een stap terug moeten doen.

Laat de werkgever echter niet denken, dat dit doordrammen en afbreken (de werkgeverswil is wet) voortaan de regel gaat worden. Het zal zaak zijn, dat we straks als medewerkers (na ons gezamenlijke balen) de handen weer ineen slaan. We staan straks weer voor het volgende zware onderwerp: meer dagen werken (verlofdagen, EVT dagen, extra opkomstdiensten). Wij gaan ervoor om deze dagen gewoon volgens de CAO volledig te betalen. De werkgever denkt daar duidelijk anders over! 

Tenslotte:

Als vakbonden willen wij jullie allemaal hartstikke bedanken, de stakers en de actievoerders in de Running Business organisatie. Voor het eerst zijn jullie, SABIC medewerkers, stevig in beweging gekomen. Om op te komen voor een gerechtvaardigde zaak. Laat de werkgever vooral niet denken, dat dit voortaan de gang van zaken kan worden.

Voor nu, laten we elkaar de komende tijd niet de maat nemen. We gaan samen verder. 

U hoort binnenkort weer van ons. De werkgever heeft ons uitgenodigd voor (afrondend) formeel overleg. Wij geven nu eerst prioriteit aan het in contact blijven met u, onze achterban. Dus zullen we de komende dagen bij de ploegen en afdelingen langs komen. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid