Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Sabic Innovative Plastics - Nieuws

Zwarte dag voor Sabic

Donderdag 18 april gaat de boeken van SABIC in als een zwarte dag. Een aankondiging van het ontslag van 300 SABIC medewerkers en ruim 100 inhuurmedewerkers bij SABIC in Limburg. Meer dan 400 ontslagen dus. Een gigantisch aantal, zeker in relatie tot de hele bezetting. Dat het fors zou worden, dat had iedereen wel een beetje verwacht, maar zo fors daar had waarschijnlijk niemand op gerekend.

OR gaat adviseren

De directie heeft nu adviesaanvragen bij de Europese en lokale Ondernemingsraden ingediend. De bonden gaan zich de komende weken samen met de Ondernemingsraden buigen over nut en noodzaak van deze maatregel maar zeer zeker ook over de vraag hoe de levensvatbaarheid en de toekomst van SABIC eruit komt te zien.

Want natuurlijk dienen vragen als “hoe kan het zijn dat er zoveel mensen boventallig worden”, “hebben mensen dan niks gedaan de afgelopen jaren”, “hoe kun je het bedrijf nu nog runnen met zoveel minder mensen”, enzovoorts, enzovoorts.

Donderdagmiddag hebben we met de directie van SABIC Limburg aan tafel gezeten en gesproken over deze aangekondigde ontslaggolf. Op dit moment is er voor vrijwel niemand duidelijkheid. Logisch omdat eerst de ondernemingsraden een advies moeten geven voordat de werkgever verder kan in dit proces.

Sociaal plan

In Limburg is er een sociaal plan. Onderdeel hiervan is een vrijwillige vertrekregeling. De komende weken zal er aan de medewerkers in Limburg informatie gegeven gaan worden over deze vertrekregeling. Medewerkers die hiervoor in aanmerking willen komen kunnen zich dan gaan melden. We gaan de spelregels van die regeling met de werkgever verder uitwerken en uiteraard zullen die spelregels vervolgens ook met de medewerkers gecommuniceerd worden. Maar wie boventallig wordt en welke medewerkers van de vertrekregeling gebruik mogen maken zal pas bekend worden als de ondernemingsraden hun advies hebben gegeven. Insteek daarbij is dat de adviezen uiterlijk in de tweede helft van juni klaar zijn.

Onzekere periode

Met alle ellende die er is zullen wij als vakbonden er natuurlijk wel alles aan doen om het een zorgvuldig proces te laten zijn waarin aan het einde ook de noodzaak en het nut aangetoond kan worden. De afgelopen periode was al een onzekere tijd, de komende tijd zal een nog onzekerder tijd zijn omdat maatregelen steeds duidelijker worden en dus ook steeds dichterbij komen.

Veel sterkte aan alle SABIC’ers en veel wijsheid voor hun Ondernemingsraden!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid