Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Primo Netherlands - Nieuws

Cao-overleg Essentra Extrusion loopt vast

Het cao-overleg bij Essentra Extrusion loopt na twee onderhandelingen vast. CNV Vakmensen gaat samen met FNV Bondgenoten acties voorbereiden in Buitenpost (Friesland).

Het eindbod van Essentra Extrusion is gisteren besproken met de werknemers van dit bedrijf. Meer dan 2/3 van de werknemers was aanwezig en het bod werd als onvoldoende gezien. Jikkie Aalberts, onderhandelaar CNV Vakmensen: “Vorig jaar hebben werknemers geen loonsverhoging gehad en daarvoor waren het ook magere jaren. Het is nu klaar”. FNV Bondgenoten onderhandelaar Petra Zuidema: “Het bedrijf stelt voor om de opbouw van de ouderendagen af te schaffen. Dit betekent eigenlijk dat werknemers hun eigen loonsverhoging betalen. Daar stemmen we natuurlijk niet mee in.”

Friese jongeren

Jikkie Aalberts van CNV Vakmensen: : "Jonge flexmedewerkers zijn op dit moment de dupe. Zij worden met flexcontracten aan het lijntje gehouden terwijl er wel structureel werk is. Deze continue onzekerheid over inkomen is geen stimulans voor het neerstrijken in deze regio met een gezin. Geen vast inkomen geeft geen perspectief op toekomst en iets opbouwen. Juist in Friesland hebben we de vitaliteit van jongeren hard nodig. Er zijn enkele schrijnende, persoonlijke situaties bij ons bekend, er moet echt iets gebeuren"
Daarom willen de bonden afspraken maken om flexmedewerkers die negen maanden op een plek zitten, een vast contract aan te bieden bij Essentra zelf. CNV Vakmensen onderhandelaar Jikkie Aalberts: “Waarom krijgen de flexmedewerkers niet vanaf dag 1 betaald volgens de cao van Essentra? Ze doen toch hetzelfde werk?”

Regionale werkgelegenheid

Bij Essentra Extrusion in Buitenpost, beter bekend onder de naam Enitor, werken 173 werknemers. De Friese vestiging is gespecialiseerd in kunststof extrusie en maakt deel uit van een groot internationaal bedrijf. Jikkie Aalberts: “Dit internationale bedrijf heeft een verantwoordelijkheid om de regionale werkgelegenheid te ondersteunen en toekomstperspectief te bieden aan hun werknemers.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid