Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Primo Netherlands - Nieuws

24-Uursstaking bij Essentra Extrusion

CNV Vakmensen bereidt acties voor bij kunststofmaker Essentra Extrusion in Buitenpost, nu het bedrijf niet ingegaan is op de eisen voor een nieuwe cao. Het ultimatum is zojuist verlopen. Vanavond om 22.00 uur begint een staking van 24 uur, kondigt CNV-onderhandelaar Jikkie Aalberts aan.

Op de valreep kwam de directie gisteren toch nog met een nieuw bod. "Dat betekent dat er dus wel degelijk ruimte is voor een betere loonsverhoging", concludeert Aalberts. "Maar het is nog niet wat wij vragen. Wij gaan daar dus niet mee akkoord."

Trucje

Op papier ziet het nieuwe bod van de directie er goed uit: een loonsverhoging van 3 procent, zoals de bonden ook hebben gevraagd. "Maar de werkgever haalt hierbij een trucje uit", zegt Aalberts. "De directie wil dan namelijk wel een looptijd afspreken van 16 maanden, in plaats van een jaar. Als je het omrekent naar een jaar, kom je op een loonsverhoging van 2,25 procent. Dat is dus dik onder de 3 procent die wij vragen in een eenjarige cao."

Koopkracht

Bij het kunststofbedrijf in Buitenpost, het vroegere Enitor, werken 173 mensen. CNV Vakmensen wil dat de werknemers, na een aantal magere jaren (vorig jaar was er zelfs helemaal geen loonsverhoging), weer kunnen rekenen op een goede verbetering van hun koopkracht. Daarnaast wil de bond meer zekerheden voor flexkrachten. Aalberts: "Wij willen dat flexkrachten vanaf dag één worden betaald volgens de cao van Essentra. Daarnaast moeten zij meer perspectief krijgen op een vaste baan."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid