Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Owase - Nieuws

Protest van werknemers bij Wavin

Ruim 150 werknemers van de bedrijven Future Pipe, Indupack en Schoeller Arva systems komen woensdag samen voor het hoofdkantoor van Wavin in Hardenberg uit protest wegens het uitblijven van een nieuwe cao en als steun aan hun cao onderhandelaars die woensdag opnieuw met de werkgevers om de tafel zitten.

De cao-onderhandelaars van FNV en CNV praten om 13:00 uur de dan aanwezige vakbondsleden bij over de stand van zaken in het cao-overleg op dat moment. Woensdag 23 april hebben de werknemers in een bijeenkomst bij hetzelfde hoofdkantoor hun ongenoegen geuit over de lopende cao onderhandelingen. De boodschap was toen: ‘Handen af van de extra vakantiedagen op basis van leeftijd en van de seniorenregeling op het moment dat je 61 jaar bent’.

Onlogisch

Omdat de pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 67 jaar vinden de vakbondsleden het erg onlogisch dat de werkgevers de seniorenregeling willen afschaffen en de extra vakantiedagen op basis van leeftijd willen versoberen. “Tegenover mooie praatjes zoals ‘fris en fruitig’ je pensioen halen staat in werkelijkheid gewoon een versobering van de bestaande regelingen die geld op moet leveren. Wanneer de AOW-fleeftijd opschuift kunnen de bestaande regelingen gewoon mee schuiven, zo simpel kan het toch zijn’, aldus Gerard van Dijk van CNV Vakmensen.  
 
Ron Vos van FNV Procesindustrie: “Daar komt bij dat er sinds 2010 sprake is van een zeer gematigde loonontwikkeling. De salarissen zijn tussen januari 2010 en januari 2015 met 4,37 procent gestegen. Dat is gemiddeld nog geen 0,9 procent per jaar, terwijl de inflatie in die periode gemiddeld 1,92 procent per jaar was. Kijkend naar de voorstellen van werkgevers voor een nieuwe 2 jarige cao, dan komen we ook nu weer niet verder dan 1 procent salarisstijging over een periode van 2 jaar. Dat kan echt wel een paar tandjes beter.”

Wat willen de bonden?

De vakbonden stellen voor:

  • 1,5 procent salarisverbetering
  • 1 procent om de pensioenen van de werknemers in de ploegendiensten voor 100% pensioengevend te maken
  • 1 procent om de bestaande pensioenregeling wat steviger te financieren

Maat is vol

Vos: “In totaal gaat het dus om 3,5 procent over een periode van twee jaar. In geld zijn werkgevers aanzienlijk minder kwijt omdat de voorgestelde verhogingen niet ingaan op 1 juli 2014, bij het ingaan van de nieuwe cao, maar de eerste loonsverhoging op 1 januari 2015 en de tweede loonsverhoging en de pensioenvoorstellen pas op 1 januari 2016. Kortom, allemaal zeer bescheiden, maar helaas nog niet genoeg voor werkgevers. De maat is vol en de werknemers hopen woensdag hun werkgevers dat goed duidelijk te maken.”

Cao Owase

De cao Owase is van toepassing op de werknemers van Wavin Nederland, Future Pipe Industries, Schoeller Arca Systems, Future Pipe Industries B.V., Future Pipe B.V., Schoeller Arca Systems B.V., Sphere Nederland B.V. en Combipac B.V.

Protest Wavin

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid