Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Owase - Nieuws

Donderdag protest-actie in Hardenberg over Owase-cao

Zo'n 150 werknemers die vallen onder de Owase-cao houden donderdag 23 april een protest-actie in Hardenberg, vanwege het uitblijven van een nieuwe cao.

Het gaat om werknemers van Wavin, Future Pipe, Indupack en Schoeller Arva Systems in Hardenberg.  Donderdag 23 april verzamelen de werknemers zich om 12.30 uur voor het hoofdkantoor van Wavin in Hardenberg om daar hun ongenoegen te uiten over de lopende cao-onderhandelingen. De cao die in juli 2014 afliep is nog steeds niet vernieuwd en wat de vakbondsleden betreft is de maat vol.

Fris en fruitig?

Gerard van Dijk, onderhandelaar van CNV Vakmensen: "Tegenover mooie praatjes zoals ‘fit en fluitend’ of ‘fris en fruitig’ je pensioen halen staat in werkelijkheid gewoon een versobering van de bestaande regelingen die geld op moet leveren. Als de AOW-leeftijd opschuift, kunnen de bestaande regelingen gewoon mee schuiven, zo simpel kan het toch zijn’, aldus Gerard van Dijk van CNV Vakmensen. 

Lonen

Ron Vos van FNV Procesindustrie: "Daar komt bij dat er sinds 2010 sprake is van een zeer gematigde loonontwikkeling. De salarissen zijn tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 met 4,37 procent gestegen, dat is gemiddeld nog geen 0,9 procent per jaar. De inflatie in die periode bedroeg gemiddeld per jaar in die periode 1,92 procent.  Kijkend naar de voorstellen van werkgevers voor een nieuwe tweejarige cao, dan komen we ook nu weer niet verder dan 1 procent salarisstijging over een periode van 2 jaar. Dat kan echt wel een paar tandjes beter. Onze voorstellen blijven bescheiden van aard."

De vakbonden vragen:

  • 1,5 procent salarisverbetering
  • 1 procent om de pensioenen van de werknemers in de ploegendiensten voor 100% pensioengevend te maken
  • 1 procent om de bestaande pensioenregeling wat steviger te financieren

Maat is vol

Totaal dus 3,5 procent over een periode van 2 jaar. In geld zijn werkgevers aanzienlijk minder kwijt, omdat de verhogingen zoals voorgesteld niet ingaan op 1 juli 2014 (het ingaan van de nieuwe cao) maar later (de eerste verhoging van de lonen op 1 januari 2015, de tweede loonsverhoging op 1 januari 2016 en de pensioenvoorstellen ook per 1 januari 2016. "Kortom, allemaal zeer bescheiden, maar helaas nog niet genoeg voor werkgevers. De maat is dus vol en op deze wijze hopen we werkgevers dat goed duidelijk te maken", aldus de vakbondsbestuurders.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid