Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AkzoNobel - Nieuws

Werknemers chloorfabriek AkzoNobel zetten staking door

De werknemers van de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam zetten hun staking door. Dat hebben ze maandag besloten tijdens een ledenvergadering.

De werknemers voeren actie, omdat ze graag een eigen ondernemingscao willen. In die cao moet een salarisverhoging van 10 procent worden opgenomen, ter compensatie van de jarenlange achterstand.

Kort geding

De staking bij het Membraan Elektrolyse Bedrijf (MEB, zoals de chloorfabriek officieel heet) begon op 8 september. Op 12 september werd de staking opgeschort, omdat de actie niet het beoogde effect had. Het leek erop dat AkzoNobel zodanig samenwerkte met afnemers, dat er op dat moment maar een kleine vraag naar chloor was.

Op 24 september werd de staking hervat. Twee klanten van AkzoNobel (Momentive en ShinEtsu) spanden daarop een kort geding aan. In afwachting van de uitspraak van de rechtbank werd de chloorproductie teruggebracht tot 65 procent. De rechtbank in Rotterdam deed op 26 september uitspraak. Die hield in dat de chloorproductie gedurende de eerste 9 dagen niet nog verder mocht dalen dan tot onder 65 procent; pas daarna is een daling tot 40 procent toegestaan.

Staking gaat door

Afgelopen maandag bespraken de werknemers met elkaar de uitspraak van de rechtbank. "De werknemers hebben besloten dat ze ervoor gaan. De staking gaat door, de chloorproductie wordt vanaf dinsdag 7 oktober verder afgebouwd", zegt Jelle Loosman, bestuurder bij CNV Vakmensen.

Bij AkzoNobel Botlek werken 200 mensen, hiervan werken er 95 bij het chloorbedrijf MEB (Membraam Elektrolyse Bedrijf).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid