Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AkzoNobel - Nieuws

Ultimatum aan Akzo Nobel

CNV Vakmensen heeft vandaag een ultimatum gesteld aan Akzo Nobel. "Er moet een beter sociaal plan komen voor de ruim 200 werknemers die in Deventer hun baan kwijtraken", vindt Jelle Loosman van CNV Vakmensen. Het ultimatum loopt af op woensdag 13 november, om 12.00 uur. Als Akzo Nobel niet ingaat op de eisen, volgen donderdag meteen acties.

Akzo Nobel kondigde eind augustus aan de vestiging in Deventer te willen sluiten. In de fabriek, waar chemicaliën worden gemaakt, werken 215 mensen. "Typisch een voorbeeld van pure winstmaximalisatie", oordeelt Loosman. "De fabriek in Deventer heeft nog nooit verlies gedraaid. De productie blijft gewoon in stand, maar wordt verdeeld over locaties elders in de wereld."  

Onafhankelijk onderzoek  

Op dit moment loopt er een onafhankelijk onderzoek naar de sluiting, in opdracht van de ondernemingsraad. "Wij hopen dat de fabriek open kan blijven", zegt Loosman. "Maar als dat niet lukt, moet er een goede regeling komen. Vooral omdat winstmaximalisatie de belangrijkste reden is, waar de mensen nu de dupe van worden. Dat betekent dat wij niet akkoord gaan met het mobiliteitsplan, dat eenzijdig door Akzo Nobel is opgesteld."  

Van werk naar werk  

In het ultimatum eist CNV Vakmensen onder meer begeleiding van werk naar werk, binnen of buiten Akzo Nobel. De bond wil ook dat er een duidelijke datum is waarop werknemers boventallig worden verklaard en dus en gebruik kunnen maken van het sociaal plan. Loosman: "Akzo Nobel wil de productie de komende jaren gefaseerd afbouwen. Wij willen niet dat werknemers maar moeten afwachten wanneer ze onder het sociaal plan vallen."  

Verder wil de bond een goede regeling voor oudere werknemers. Loosman: "In Deventer werken veel mensen met een lang dienstverband. In de huidige economische situatie ziet het ernaar uit dat zij een lange periode van werkloosheid tegemoet gaan. Daar moet een goed vangnet voor zijn."  

Ultimatum  

Akzo Nobel heeft tot woensdag 13 november, 12.00 uur, de tijd om te reageren op het ultimatum. Gebeurt dat niet, dan volgen er meteen op donderdag acties. "In welke vorm, laten we op dit moment nog in het midden."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid