Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AkzoNobel - Nieuws

Staking bij Akzo Nobel Deventer

De werknemers bij Akzo Nobel in Deventer hebben vrijdag 15 november de hele dag gestaakt. Akzo Nobel heeft niet gereageerd op het ultimatum van CNV Vakmensen, dat zojuist is verlopen.

Akzo Nobel kondigde eind augustus aan de vestiging in Deventer te willen sluiten. De productie wordt verplaatst naar andere fabrieken in de wereld. In de fabriek in Deventer, waar chemicaliën worden gemaakt, werken 215 mensen. "Er moet een beter sociaal plan komen dan het mobiliteitsplan dat Akzo Nobel nu eenzijdig op tafel heeft gelegd", vindt Jelle Loosman van CNV Vakmensen. "Vooral omdat het hier puur een kwestie is van winstmaximalisatie. De fabriek in Deventer heeft nog nooit verlies gedraaid, wat dat betreft is er dus geen enkele reden voor de sluiting."  

Onafhankelijk onderzoek  

Op dit moment loopt er een onafhankelijk onderzoek naar de sluiting, in opdracht van de ondernemingsraad. "Wij hopen dat de fabriek open kan blijven", zegt Loosman. "Maar als dat niet lukt, moet er een goede regeling komen. Dat betekent bijvoorbeeld een duidelijke datum waarop werknemers boventallig worden en dus gebruik kunnen maken van het sociaal plan. Als het aan Akzo Nobel ligt, moeten ze tot 2016 maar afwachten of ze nodig zijn en tot wanneer."  

Ook voor oudere werknemers moet er een goede regeling komen, vindt Loosman: "In Deventer werken veel mensen met een lang dienstverband. In de huidige economische situatie ziet het ernaar uit dat zij een lange periode van werkloosheid tegemoet gaan. Daar moet een goed vangnet voor zijn."  

Staking vrijdag  

De werknemers verzamelden zich vrijdagochtend in Hotel Postillion Deventer, vlakbij de vestiging van Akzo Nobel. De ochtend-, middag- en nachtploeg hebben achtereenvolgens het werk neergelegd.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid