Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AkzoNobel - Nieuws

Cao-akkoord bij AkzoNobel

Vakbonden en AkzoNobel hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de ongeveer 5000 werknemers bij het chemiebedrijf. In een eenjarige cao (van 1 juli 2017 tot juli 2018) gaan de lonen in twee stappen omhoog met 2,25%.

De verwachte splitsing van AkzoNobel zorgt voor onrust in het bedrijf. De cao-partijen hebben daarom – ook op verzoek van veel leden – gekozen voor een cao-akkoord zonder poespas, dat in ieder geval duidelijkheid biedt over een loonsverhoging.

Loonsverhoging
De lonen gaan omhoog met 1,75% per 1 juli 2017 en nog eens 0,5% per 1 januari 2018. De nabetaling over 2017 vindt plaats bij het salaris over januari 2018. Onderwerpen die nog verdere invulling vragen, komen begin november aan de orde in het reguliere overleg tussen de vakbonden en AkzoNobel. De komende periode willen we onder meer handen en voeten geven aan het onderwerp ‘generatiepact’. De CNV-leden hebben massaal laten weten dat we – gezien de vergrijzing in het bedrijf – in die richting invulling moeten aan de duurzame inzetbaarheid.

Leden
CNV Vakmensen legt het akkoord positief voor aan de CNV-kaderleden. Zij beslissen op dinsdag 17 oktober vervolgens over het advies richting de leden. Hierna zullen er ledenbijeenkomsten óf schriftelijke ledenraadplegingen plaatsvinden. Onze leden hebben het laatste woord!

Mededeling AkzoNobel
In de mededeling van AkzoNobel staat vermeld dat de pensioen richtleeftijd omhoog gaat naar 68 jaar. Om verwarring te voorkomen, werknemers kunnen nog steeds op AOW leeftijd met pensioen. Het betreft hier een fiscale aangelegenheid tussen pensioenfonds en toezichthouders. Vakbonden hebben hier feitelijk weinig over te zeggen.

Hoe verder?
Nadat de kaderleden zich hebben uitgesproken over dit cao-principeakkoord, zullen de leden aansluitend worden geïnformeerd over het verdere traject.

Mede namens Johan Bosch, CNV onderhandelingsdelegatie.

Arthur Bot
Bestuurder
Bereikbaar via 06-20445190 of a.bot@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid