Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Linde Gas - Nieuws

Cao-nieuwsbrief Linde Gas Benelux

Linde zegt de werknemers goed te hebben begrepen en doet een cao-eindbod.

Op 3 juli jongstleden hebben we op uitnodiging van de werkgever het cao-overleg hervat, nadat we hadden laten weten dat de leden van de drie vakorganisaties unaniem hadden aangegeven dat het loonbod van Linde van 1,5% volstrekt onvoldoende is.

Zowel de vakorganisaties als Linde hebben bijeenkomsten gehouden en in deze bijeenkomsten zijn de standpunten uiteengezet. Als vakorganisaties blijven we bij ons standpunt dat de werknemers van Linde, die de belangrijkste bijdrage hebben geleverd aan de goede prestatie van het bedrijf, een loonsverhoging verdienen die recht doet aan de inzet van werknemers en concurrerend is met vergelijkbare bedrijven.

De cao-loonsverhogingen die in de markt worden afgesloten, liggen ruim boven de 2%. Wij hebben jullie werkgever uiteengezet wat de leden ons meegegeven hebben, namelijk een loonsverhoging die dicht bij de gevraagde 3% ligt. De leden hebben dat in de verschillende bijeenkomsten ook aan de werkgever kenbaar gemaakt.
De werkgever meldt ons echter dat uit de bijeenkomsten gedestilleerd mag worden dat jullie begrip hebben voor het standpunt van de werkgever en dat een loonbod van 1,5% goed is.

Toch heeft Linde op 3 juli geschoven in het vorige bod. Het maximale wat Linde wil is 1,5% structureel en 0,5% eenmalig (alleen voor de looptijd van de cao). Dat houdt feitelijk geen beweging in, de structurele verhoging blijft op 1,5% en alleen voor de looptijd van deze cao komt er eenmalig een half procent bij.

Dit noemt Linde een zeer goed bod en heeft dit tevens ook als eindbod geformuleerd. Een eindbod in termen van cao-onderhandelingen houdt in dat we als vakorganisaties dit niveau onvoldoende vinden en door hadden willen onderhandelen. Echter, de werkgever in deze geeft aan niet verder te willen.

Dit is het maximale wat Linde jullie wil bieden, hetgeen betekent dat we zijn uitonderhandeld.

Kortom: Als cao-onderhandelingspartijen zijn we niet dichter tot elkaar gekomen. We hebben als vakorganisaties dit bod dan ook bestempeld als een niet serieus te nemen bod. Wij hebben de werkgever gevraagd een serieus bod te doen, waarop we serieus kunnen ingaan.

Het woord is nu aan de leden, u dus. Wij nodigen u uit om uw oordeel te horen over het door de werkgever geformuleerde eindbod op 3 juli, welke u als bijlage aantreft.
Vanwege het belang dat we iedereen in de gelegenheid willen stellen om de vergaderingen bij te wonen en de vakanties voor de deur staan, zullen de vergaderingen na de zomervakantie gehouden worden.

Als vakorganisaties houden we gezamenlijke bijeenkomsten, die gehouden zullen worden op:

 • 3 september Schiedam, aanvang: 16.00 uur
 • 3 september Botlek, aanvang: 17.30 uur
 • 4 september Dieren, aanvang: 14.00 uur
 • 8 september IJmuiden, aanvang: 14.00 uur
 • 8 september Beverwijk, aanvang: 17.30 uur
 • 9 september Eindhoven, aanvang: 16.00 uur

Het eerste signaal van onvrede laten jullie zien door in grote aantallen de ledenvergadering te bezoeken en ons te laten weten wat jullie van het bod van Linde vinden.

Wij hopen u in grote aantallen te mogen begroeten. Graag tot dan.

CNV Vakmensen
Gerard van Cuijk, bestuurder
g.vancuijk@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid