Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Werkgevers Kunststof raadplegen achterban over cao

Ondanks de meer dan 1000 handtekeningen van werknemers onder een petitie om vaart te zetten achter de cao-onderhandelingen, zijn we in het cao-overleg van 11 juni 2014 nauwelijks verder gekomen.

Net als de vorige keer loopt het overleg vast op twee punten: loon en de mogelijkheid om met 58 jaar uit de ploegen te kunnen gaan.

Loonsverhoging

Werkgevers bieden 1,6 procent per 1 juli 2014 plus een eenmalige uitkering om de 1,6 procent tussen 1 januari en 1 juli 2014 te compenseren. Vakbonden zijn gezakt naar 2,25 procent, natuurlijk vanaf 1 januari 2014. 

58 jaar en ploegen

Nu staat in de cao, dat je met 58 jaar tegen je werkgever kunt zeggen: ik ga uit de ploegendienst. Je werkgever moet je dan een baan in de dagdienst of iets anders passends aanbieden. Omdat de AOW-leeftijd stijgt, zijn vakbonden bereid om deze leeftijd de komende jaren te laten stijgen tot 60 jaar.

Werkgevers zeggen, dat ze op termijn niet voldoende plaatsen hebben in de dagdienst. Daarom hebben ze voorgesteld: als je 58 jaar of ouder bent, dan kun je voorstellen om uit de ploegendienst te gaan. De werkgever gaat dan met jou in overleg, en samen zoek je naar een passende oplossing. Als er binnen 2 jaar geen oplossing naar jouw tevredenheid is, dan heb je alsnog recht om uit de ploegen te gaan. Als je 65 jaar bent moet dat binnen 1 jaar. En als je wegens ziekte niet langer in de ploegen kunt, dan ga je net als nu natuurlijk direct uit de ploegen, of je nu 30 bent, 50 of 65 jaar oud.

Als CNV Vakmensen willen we wel verder praten over de oplossingsrichting. Wij hebben voorgesteld  dat de overleg termijn voor 58/59 jarigen 2 jaar is, voor 60/61 jarigen 1 jaar en dat 62 plussers hun directe recht houden. 

Waarom vinden wij die overlegtermijn goed? Omdat jullie zeggen: wij willen als gelijken met de werkgever hierover kunnen praten. Als jullie (na de overlegtermijn) het recht houden, dan hebben we een win-win situatie: jij komt sterker te staan in het overleg met je werkgever, en je houdt het recht om uit de dagdienst te gaan.

Werkgevers willen met hun achterban praten over hoe nu verder. Als er een volgend overleg komt, is dat op 15 juli. 

Wat vind jij?

Welke loonsverhoging vind jij acceptabel?
Vind jij het een mooie oplossing, dat je 2 jaar overleg hebt en dan alsnog recht om uit de dagdienst te gaan? (en natuurlijk, als dat overleg al in een maand tot een oplossing leidt, dan ben je al na 1 maand uit de ploegen)

Mail je reactie naar r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

Roel van Riezen, Bestuurder
r.vanriezen@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid