Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Werkgevers Kunststof en Rubber weigeren onderhandeling

Op 18 april en 9 mei 2012 zouden we onderhandelen over de cao Kunststof- en Rubber. De werkgevers hadden al 18 april afgezegd, omdat ze op die datum liever over het pensioen wilden overleggen. Nu hebben ze ook de afspraak van 9 mei afgezegd. De werkgevers willen pas onderhandelen over de cao als het pensioen is geregeld.

De pensioenregeling geldt lang niet voor alle cao-bedrijven. De werkgevers betrekken dus cao-bedrijven in de discussie, die helemaal niet onder dit pensioenprobleem vallen. Als bonden hebben wij vele voorstellen voor het pensioen gedaan, waarbij in verhouding de werknemers meer betalen en de werkgevers minder extra (z.o.z).

De werkgevers willen niet beslissen, en zijn voor achterbanberaad teruggegaan. Vervolgens zeggen ze het cao-overleg af.

Hoe nu verder
Op 22 mei staat nog een onderhandelingsdatum gepland. Wij willen uiterlijk
16 mei van de werkgevers weten of ze dan wel komen onderhandelen over uw cao. Als de werkgevers niet komen, dan zullen we moeten bedenken hoe we de werkgevers wel aan de onderhandelingstafel krijgen. U hoort binnenkort weer van ons!

Wil je nu al reageren?
Dat kan via:
Roel van Riezen
r.vanriezen@cnvvakmensen.nl
 
Pensioen: wat is de stand van zaken?
Dit gedeelte geldt alleen voor die bedrijven, die onder de pensioen-cao vallen.
 
Het pensioenfondsbestuur heeft de premie voor 2012 vastgesteld. Die premie is genoeg om de huidige regeling te kunnen betalen. De premie is verhoogd van 17,5 procent naar 25 procent. Helaas gaat de premie pas per 1 juli 2012 omhoog. Daardoor missen we een half jaar. Dat half jaar wordt in feite door u als werknemer betaald, doordat u minder indexatie krijgt. De werknemers leveren dus extra in, en daardoor hoeven de werkgevers minder extra te betalen.
 
Tijdens de onderhandelingen op 18 april hebben de werknemers voorgesteld om in 2013 iets soortgelijks te doen: de premie vaststellen op 25 procent.
De werknemers betalen daarvan 2 procent, doordat ze ook in 2013 minder of geen indexatie krijgen. De overige 23 procent wordt zoals altijd met 60/40 verdeeld over werkgever/werknemer. Dus betalen werknemers ook in 2013 meer extra dan de werkgevers!
 
De werkgevers vonden dit niet genoeg. Ze wilden ook afspraken maken voor 2013 en alle jaren daarna! Als er in de toekomst premieverhoging nodig is, dan willen ze nu al afspraken maken, dat werknemers dan altijd fors meer daaraan meebetalen dan werkgevers.

Deze extra eis werd volkomen onverwacht neergelegd door werkgevers. Door steeds met nieuwe eisen te komen, frustreren werkgevers het overleg. Bonden stellen al voor om in 2012 en 2013 extra te laten betalen door werknemers, hoe ver moeten we gaan?

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid