Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Maatwerk cao kunstof en rubber

Dank voor je input Rosetta: wat kan je werkgever doen, wat kunnen we in de cao doen en wat kan je zelf doen om ook over 5 of 10 jaar met plezier, gezond en productief te werken?

We kwamen naar jullie toe deze mooie nazomer. De vakbondsbestuurders van FNV, CNV en De Unie bezochten in september 2016 tien bedrijven. We spraken enkele honderden medewerkers. Hoofdonderwerp: hoe nu en de komende tien jaar gezond kunnen blijven werken. Wat heb je dan nodig? Van de werkgever? Van de vakbonden in de cao? En wat ga je zelf doen?

Waarom deze gesprekken? Dit alles gaat om Duurzame Inzetbaarheid en dat is precies het hoofdthema van de 2e fase van Rosetta. Vanaf september 2016  gaan FNV, CNV en De Unie hierover in gesprek met de werkgevers en wij wilden van jullie zelf horen hoe jullie hier tegen aankijken.

We gingen langs bij Bison Goes en Rotterdam, DYKA Steenwijk, Fenner Dunlop Drachten, Makronyl Nijkerk, Oerlemans Genderen en Giessen, Saba Dinxperlo, Schipper Opmeer en Weener Ede.

Persoonlijk gesprek
Bij elk bedrijf stonden we na afloop weer geïnspireerd en met veel meer kennis buiten. Kennis van jullie eigen situatie en perspectief. Soms voerden we een groepsgesprek, vaker een persoonlijk gesprek.  In de gesprekken deelden jullie veel met ons. Iedereen had weer een andere persoonlijke situatie. Dank je wel voor je vertrouwen!

Maatwerk
Omdat ieder mens verschillend is, is de oplossing voor iedereen ook anders. Dat kwam duidelijk uit de gesprekken. Daarom willen FNV, CNV en De Unie een cao die ruimte geeft voor maatwerk.

Maatwerk lukt alleen met goed overleg
Pas als je leidinggevende goed naar je luistert, krijg jij de perfecte oplossing. Dan kun je ook goed afspreken wat hij doet en wat jij doet. Uit de gesprekken bleek, dat dat overleg op het ene bedrijf prima loopt, op het andere bedrijf helemaal niet, en alles er tussen in. In de cao willen we waarborgen afspreken, want anders ben je je rechten en positie kwijt. Terwijl we juist betere oplossingen willen.

Kort verslag van de gesprekken
Elk gesprek was anders, daarom geven we alleen een algemene indruk:

 • Overleg en maatwerk dus, want:
 • Lang niet iedereen denkt na over de toekomst. We willen bedrijven en medewerkers stimuleren om te gaan praten: wat kan ik doen, wat kan jij doen om ook over 5 of 10 jaar met plezier, gezond en productief te werken?
 • Opleiding staat voor veel mensen ver weg.
 • Uitzendkrachten weten al helemaal niet waar ze aan toe zijn en of ze over een tijdje nog werk hebben. Voor uitzendkrachten kunnen we dus nog veel doen.
 • Tilhulpen, terugdringen van zwaar lichamelijk werk: veel bedrijven zijn daar hard mee bezig, maar sommige bedrijven kunnen nog stappen maken!
 • Jarenlang nachtwerk is zwaar, zeker als je meer dan 2 nachten achter elkaar werkt. In het maatwerk moet het mogelijk zijn minder nachten achter elkaar te werken (of wat jij maar zwaar vindt in het rooster, want dat verschilt ook van persoon tot persoon).
 • Jongeren vinden het geen punt dat ouderen meer betaalde vrije tijd hebben, ouderen gebruiken die extra betaalde vrije tijd om het werken vol te houden.
 • Inkomenszekerheid: veel ouderen vrezen dat Rosetta tot verlies van kwartaaldagen leidt.
 • Inkomenszekerheid: velen vinden de loonsverhoging het centrale punt van de cao.
 • Inkomenszekerheid heb je alleen bij werkzekerheid. En dan zijn we weer terug bij onze vraag aan jou: wat kan ik doen, wat kan jij doen om ook over 5 of 10 jaar met plezier, gezond en productief te werken?

Ook op jouw bedrijf langskomen?
Wij spreken graag met jullie, op vergaderingen en individueel zoals deze maand. We horen graag hoe jullie tegen de onderwerpen aankijken waarover wij met de werkgevers spreken.

Wil je dat we ook bij jouw bedrijf langskomen? Of heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op:

De Unie               René Koorn, rene.koorn@unie.nl
CNV                     Roel van Riezen, r.vanriezen@cnvvakmensen.nl
FNV                     Janwillem Compaijen, janwillem.compaijen@fnv.nl

Deze nieuwsbrief is ook te vinden op de gezamenlijke website www.numaakikdecao.nl, een initiatief van De Unie, CNV en FNV
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid