Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Loon, pensioen en WW in cao Kunststof, Rubber en Lijm

Op 8 maart hebben CNV Vakmensen, de werkgevers en de andere vakbonden hun cao-voorstellen toegelicht. Op 10 april praten we weer verder. Dan wordt duidelijk of er een nieuwe cao komt. Wat zijn de punten?

Loon

Het gaat goed met de bedrijven, dus zegt CNV Vakmensen: jij als werknemer mag dan ook meeprofiteren met een mooie loonsverhoging. Werkgevers zeggen: wij stoppen bijna alle winst weer in de onderneming, dus de eigenaren krijgen ook niet meer. De werkgevers bieden jou nu bijna 2%, het gemiddelde van de bedrijfstak. De Nederlandse cao’s doen het beter, gemiddeld ongeveer 2,3%.

Roosters, 80-90-100

We zoeken gezondere roosters in een werkgroep. Omdat werkgevers ook graag genoeg mensen hebben als het druk is (flexibiliteit) wordt dat nog flink zoeken. Soms is het gemakkelijk, dan is gezond ook flexibel. Soms niet, dan is een gezond rooster bijvoorbeeld duurder. Wil je meedenken neem dan contact op. Als vakbonden willen we ook graag een generatiepact: de oudere gaat wat minder werken. Daarom krijgen jongeren een vaste baan. De oudere kan die jongere mooi inwerken. Dat kan bijvoorbeeld met 80-90-100: 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw.

Pensioen

Werkgevers willen nu al afspreken dat de premie in 2019 net als nu 25% is. CNV Vakmensen zegt samen met de andere vakbonden: we weten pas in november hoe duur het pensioen wordt. Als je de premie nu al vastzet op 25% en pensioen wordt in november duurder dan betaalt de werknemer het risico. We kunnen ook zeggen: we zetten nu de hoogte van het pensioen vast en je betaalt gewoon de premie die volgend jaar geldt. Dan ligt het risico niet alleen bij de werknemer maar ook bij de werkgever.

WW

De vakbondsleden willen dat de WW wordt gerepareerd. Wij hebben, net als de werkgevers, ook aan niet-leden gevraagd wat ze willen. Onze ervaring is dat vakbondsleden bijna altijd dezelfde mening hebben als de niet-leden. Logisch, want je werkt in hetzelfde bedrijf. Nu is het anders: de meeste niet-leden willen de WW niet repareren. Dat is lastig, wij denken na wat we hiermee moeten.

Roel van Riezen
Bestuurder
T: 06-51602034
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid