Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Loon etc in cao kunststof en rubber

Twee dagen is in het cao overleg besteed aan loon, leeftijdsbepalingen en uitzendkrachten. Wat is jouw mening?

Mail je mening naar Roel van Riezen

Leeftijdsbepalingen

De werkgevers willen samen met CNV Vakmensen en de andere bonden kijken hoe de leeftijdsbepalingen op de lange termijn betaalbaar blijven en kunnen bijdragen aan gezond blijven werken. Ondertussen willen werkgevers per 1 januari 2014 al de leeftijdsbepalingen laten opschuiven.

Hoe werkt het nieuwe voorstel van de werkgevers?

  • Nu krijg je vanaf je 45ste jaar een vakantiedag extra. Je hebt die extra dag dus 20 jaar. In het voorstel krijg je die dag 20 jaar voordat jij AOW krijgt, dus vanaf je 47ste. (artikel 7.1.2). Rechten die je op 31 december 2013 had, houd je. Het kan dus langer duren voordat je weer een extra vrije dag krijgt.
  • Nu krijg je bij 59 jaar 20 uur extra vrije tijd per kwartaal tegen 80 % van je salaris en bij 60 jaar 24 uur extra vrije tijd per kwartaal tegen 80 % van je salaris (en zo door). Stel je bent nu 59, dan ga je met AOW met 66 jaar en 3 maanden. Dat is 15 maanden later dan 65 jaar, dus dan houd je voorlopig je 20 uur. Je krijgt 24 uur bij 61 jaar en 3 maanden. (artikel 7.5)
  • Als je door het bedrijf of om medische redenen uit de ploegen gaat, en je bent 55, dan behoudt je nu je ploegentoeslag tot aan je pensioen. Ook die leeftijdsgrens schuift op: je behoudt dat recht vanaf 10 jaar vooraf aan je AOW-leeftijd. (artikel 5.4.3.e)
  • Op 58 jaar kun je niet verplicht worden om in de ploegen te werken. Dat wordt dan 7 jaar voor je AOW leeftijd.

Uitzendkrachten

Jullie hadden van te voren in de enquête aangegeven, dat uitzendkrachten hetzelfde loon moeten krijgen als jullie. Dat is logisch: als een uitzendkracht goedkoper is, is hij een concurrent van jouw baan. En het is ook solidair: als hij hetzelfde werk doet, dan hoort hij hetzelfde loon te krijgen. Werkgevers staan hier positief tegenover, maar het kost ze ook geld (0,5 procent van de loonruimte). Daarom willen ze dit alleen als de leeftijdsbepalingen worden opgeschoven met de AOW-leeftijd.

Loon

CNV Vakmensen vraagt 3 %. Werkgevers zeggen: sommige bedrijven kunnen dat niet betalen, die zitten nog midden in de crisis. Mijn vraag is: wat vinden jullie reëel?

Reactie

Op 3 februari 2014 onderhandelen we verder? Geef nu je mening aan r.vanriezen@cnvvakmensen.nl! Wat vindt jij van het doorschuiven van leeftijdsbepalingen, van het loon van uitzendkrachten? Wat vindt jij voor jezelf een reële loonsverhoging?


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid