Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Kunststof en Rubber industrie: wel of geen goede cao?

Werkgevers bepalen of het verkeerslicht op rood, oranje of groen komt te staan. De keuze is aan de werkgevers!

Pensioen rood

Vanwege de rente en de levensverwachting stijgt de pensioenpremie van het bedrijfstakpensioenfonds van 25% naar 28,6%. Daar kunnen we niets aan doen. Het pensioenfondsbestuur moet van de wet deze hoge premie innen. Zolang de werkgevers het voorstel van de vakbonden afwijzen, gaat de premie omhoog. Dit is duur voor de werkgevers!

Pensioen op oranje (en oranje wordt net als in het verkeer na een tijdje rood)

Werkgevers hebben voorgesteld de premie te verlagen naar 23%. Het pensioenfondsbestuur mag van de wet alleen instemmen met 23%, als de pensioenregeling slechter wordt. Werknemers betalen hierdoor in feite 5,6% extra. Niet nu, maar later, als ze met pensioen gaan. Deze verslechtering is voor vakbonden te groot. Daarom stemmen vakbonden hier niet mee in.

Waarom wordt oranje dan rood?

Het pensioenfondsbestuur mag van de wet alleen de regeling verslechteren (en 23% innen) als werkgevers en vakbonden het eens zijn. Anders mag dat niet. Het pensioenfondsbestuur zal binnenkort moeten besluiten om 28,6% premie te innen. Dit is een wettelijke plicht. Dus als werkgevers niet instemmen, wordt de premie vanzelf 28,6%.

Pensioen op groen

Vakbonden hebben voorgesteld de pensioenpremie te verlagen naar 24%. De bijbehorende verslechtering van de pensioenen willen zij aan hun leden uitleggen en verdedigen. Maar dit is echt de ondergrens. Om het licht op groen te krijgen, moeten de werkgevers hun bod verhogen van 23% naar 24%. Bij een werkgeversbijdrage van 6/10 hiervan en een werknemerssalaris van bijvoorbeeld 35.000 Euro vragen vakbonden aan werkgevers om hun bod met ongeveer 11 Euro per maand te verhogen. En dat is dus ongeveer 11 Euro minder dan zij nu betalen met 25%!

Kies dus voor groen!


En als mijn bedrijf een eigen pensioenregeling heeft? Dan geldt deze premieverhoging helemaal niet voor u. Anders dan in het laatste werkgeverspamflet staat, werkt deze verhoging NIET door in uw pensioenkosten. We spreken namelijk per 1 januari 2014 een nieuw pensioenkader af. De meeste pensioencontracten lopen niet eerder dan in 2014 of 2015 af, en die kunnen gewoon met het nieuwe kader mee.

Beken kleur, kies voor groen en sluit een cao af.

Groen: werkgevers sluiten een cao af met een mooie inflatiecorrectie. Laat de werkgevers de vakbonden uitnodigen voor cao-overleg!

Rood: werkgevers gebruiken het pensioen als smoes, en sluiten geen CAO af.

Werknemers: laat uw stem horen aan uw werkgever, en vraag aan uw werkgever om kleur te bekennen. Werkgevers: beken kleur in uw ledenvergadering.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid