Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Goed gesprek met Dunlop, geen acties

CNV Vakmensen heeft vanmorgen een goed gesprek gehad met de directie van Dunlop in Drachten. "Onze eisen zijn grotendeels ingewilligd, ik ben hier gematigd positief over", reageert CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra. "Komende donderdag leggen we het resultaat aan onze leden voor. Als zij ermee akkoord gaan, kunnen we rustig de Kerstdagen in."

Vorige week dinsdag was er bij de transportbandenfabriek in Drachten een wilde staking. Dunlop wilde forse verslechteringen doorvoeren in de arbeidsvoorwaarden van de 250 werknemers. "Het was een hectische week", kijkt Zijlstra terug. "Die verslechteringen moesten wat ons betreft echt van tafel, dus we hebben Dunlop een ultimatum gesteld. Vervolgens heeft de directie een kort geding aangespannen om een staking te voorkomen. De rechter verbood de staking, maar droeg de partijen op nog een keer om de tafel te gaan. Dat was voor ons al winst. Tenslotte ging het ons niet om die staking, maar om een oplossing. Vanmorgen hebben we overleg gehad met de directie, met goed resultaat wat ons betreft."  

Eisen grotendeels ingewilligd  

Concreet is afgesproken dat de 'roettoeslag' (een toeslag voor het werken met de zwarte rubber) weliswaar verdwijnt, maar voor de huidige werknemers wel als persoonlijke toeslag nog steeds wordt uitgekeerd. Het gaat om een financiële compensatie, die op dit moment 10 procent van het salaris bedraagt. Voor toekomstige werknemers geldt deze toeslag niet meer.    Verder is afgesproken dat de uitbetaling van de ploegentoeslag, die een aantal jaren geleden was vervangen door een tijd-voor-tijdregeling, opnieuw wordt ingevoerd. "Hier lag veel oud zeer bij de werknemers. We hebben nu afgesproken dat de werknemers die in een 3- of 5-ploegendienst werken, gewoon weer de ploegentoeslag krijgen uitbetaald. Dat is grote winst. Een derde eis die is ingewilligd, is dat Nieuwsjaarsdag gewoon voor iedereen een vrije dag is."  

Geen periodiek overleg  

Zijlstra: "We hadden nog een vierde eis: periodiek overleg met de vakbonden. Maar daar wil Dunlop niet aan meewerken. Ik vind dat vreemd. Door goed met elkaar in overleg te blijven, kunnen we vaak veel problemen voorkomen. Maar goed, als Dunlop niet wil, houdt het op. Kennelijk is er dan soms een rechtszaak voor nodig om ervoor te zorgen dat Dunlop met ons om de tafel gaat."  

Donderdag ledenvergadering  

Donderdag 20 december houden de bonden om 11.00 en 16.30 uur een ledenvergadering. Zijlstra: "We leggen het resultaat positief voor. Als de leden ermee instemmen, zijn verdere acties van de baan en kunnen we rustig de Kerstdagen in."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid