Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kunststof- en rubberindustrie - Nieuws

Eindbod cao kunststof en rubber

Na zeven onderhandelingsrondes heeft de werkgeversvereniging NWBC op 15 juli 2014 een eindbod uitgebracht aan de vakbonden. Dat betekent, dat we er helaas niet uitgekomen zijn in het overleg.

CNV Vakmensen vindt dit eindbod onvoldoende, en raadt jou daarom aan om tegen te stemmen. Je kunt je stem tot en met 31 augustus 2014 uitbrengen met bijgaand stemformulier, dat je kunt opsturen of inscannen en mailen.

Loonsverhoging te laag

Dit is het breekpunt voor CNV Vakmensen. 1,75 procent per 1 september 2014 is te weinig. In vergelijkbare cao’s wordt 2,0 procent afgesproken. Bovendien worden de ouderenregelingen zoals vakantiedagen en kwartaaluren met 2 jaar opgeschoven. Daar mag wat tegenover staan. Bij bedrijven waar het slecht gaat kunnen altijd afwijkende afspraken gemaakt worden met de vakbonden (artikel 11.4 cao).

Loonsverhoging te laat

De loonsverhoging moet van CNV Vakmensen ingaan op 1 januari 2014. Werkgevers repareren dat deels door een eenmalige uitkering, maar werkgevers besparen bijvoorbeeld op pensioenpremie door deze constructie.

Ouderenmaatregelen

Leeftijdsdagen en kwartaaluren worden met 2 jaar opgeschoven. Nu heb je het recht om met 58 jaar uit de ploegen te gaan. Werkgevers stellen voor, dat je dan eerst maximaal 2 jaar overlegt met jouw werkgever. Vind jij de uitkomst van het overleg niet voldoende, dan krijg je alsnog het recht om uit de ploegen te gaan. Tot nu toe reageren jullie wel positief op dit voorstel.

Overige punten

We hadden met de werkgevers goede afspraken gemaakt over uitzendkrachten, deeltijdpensioen, vredesplicht (dat je bij een conflict met 1 bedrijf daar wel kunt staken). Die afspraken vinden we in het eindbod niet of gewijzigd terug. Het eindbod is op schrift dus nog minder dan mondeling is verteld.

Jouw stem bepaalt

Mijn advies is duidelijk, maar de meerderheid van stemmen bepaalt. Als de meerderheid tegenstemt, dan krijg je in september de vraag van CNV Vakmensen: ben je ook bereid om actie te voeren voor een goede cao? Breng daarom je stem uit per email of post voor 1 september 2014.

Roel van Riezen
r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

bijlage: eindbod
stemformulier
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid