Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Givaudan - Nieuws

Ruim 100.000 euro voor erfgename van overleden werknemer

Het Naardense bedrijf Givaudan moet ruim 100.000 euro uitkeren aan de erfgename van een oud-werknemer. De rechtbank in Hilversum heeft hiertoe besloten in een rechtszaak, die was aangespannen door CNV Vakmensen. "Het is een bizarre en ook pijnlijke kwestie", vindt CNV-rechtshulpverlener Remco Craenen. "Ik ben blij dat hier nu uiteindelijk toch recht wordt gedaan."

Volgens Craenen gaat het om een bijzondere rechtszaak, waarover nog maar weinig jurisprudentie is. De kwestie in een notendop: een werknemer van Givaudan (een van 's werelds grootste producenten van geur- en smaakstoffen) raakt in 2011 bij een reorganisatie zijn baan kwijt. Hij werkt op dat moment ruim 26 jaar bij het bedrijf en krijgt - conform het sociaal plan - een ontslagvergoeding mee van (inclusief wettelijke rente) ruim 100.000 euro. Op 14 april 2011 tekent hij de beëindigingsovereenkomst, waarin staat dat hij officieel per 1 november 2011 uit dienst zal gaan. Maar zover komt het helaas niet: op 11 augustus 2011 overlijdt de werknemer plotseling, op 60-jarige leeftijd.

Zakelijk

Wat gebeurt er nu met de afgesproken ontslagvergoeding? "Het bedrijf stelde zich vanaf het begin heel zakelijk op", zegt Craenen. "Ze vonden dat ze die ontslagvergoeding niet meer hoefden te betalen. De werknemer was immers overleden? Maar daar denken wij toch heel anders over. Er was een contract getekend, waarin bedrijf en werknemer een onomkeerbare 'uitruil' hadden gedaan: de werknemer gaat weg, de werkgever betaalt. Zijn functie was geschrapt, de ontslagvergoeding stond bij het bedrijf allang in de boeken. Hoe komen ze er dan bij dat ze die toezegging weer ongedaan kunnen maken en het geld dan maar gewoon in eigen zak kunnen houden? Het gaat volgens ons om een nalatenschap van de werknemer, het geld moet dus naar de erfgename."

Beschamend

Volgens Craenen heeft het bedrijf alle mogelijke juridische argumenten uit de kast gehaald om maar niet te hoeven betalen. "Dat vind ik om te beginnen beschamend. Ook omdat het ging om een oud-werknemer die in het bedrijf een uitstekende staat van dienst had gehad en altijd voor anderen klaarstond. Hij had een koninklijke onderscheiding. Maar los daarvan hebben ze op juridisch gebied ook de plank misgeslagen. Ze stelden bijvoorbeeld dat de ontslagvergoeding puur was bedoeld als aanvulling op de WW-uitkering of als aanvulling op een eventueel lager te verdienen salaris. Dat zien wij toch echt anders. Stel dat deze man per 1 november een andere baan had gevonden, waar hij 1 euro per maand méér zou gaan verdienen... zou hij dan die ontslagvergoeding niet hebben gekregen? Natuurlijk wel! Die stond gewoon vooraf vast, en was niet afhankelijk van wat hij na 1 november zou gaan doen."

Tevreden

De rechtbank in Hilversum heeft nu CNV Vakmensen in het gelijk gesteld. Givaudan moet de ontslagvergoeding uitkeren aan de erfgename van de overleden oud-werknemer. Craenen is tevreden over de afloop. "Het blijft natuurlijk een hele verdrietige zaak. Maar deze uitspraak biedt wel veel duidelijkheid over hoe het in dit soort onvoorziene situaties zit met het recht op de ontslagvergoeding."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid