Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Wij komen op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen
Cao Fresenius HemoCare - Nieuws

Staking bij Fresenius kan weleens lang gaan duren

Ruim 200 werknemers van Fresenius in Emmer-Compascuum zijn vanochtend in staking gegaan. Zij eisen een beter sociaal plan voor de 120 werknemers die bij een reorganisatie hun baan kwijtraken.

“Dit kan weleens een langdurige staking worden”, zegt onderhandelaar Wilko van Niejenhuis van CNV Vakmensen. “De mensen hebben het helemaal gehad met de directie.”

Tsjechië

Bij Fresenius, producent van bloedtransfusiesystemen, werken ongeveer 320 mensen. De directie wil een deel van de productie verplaatsen naar Tsjechië. Daarbij raken 120 mensen hun baan kwijt.

Vertrouwen kwijt

Volgens Van Niejenhuis zijn de werknemers het vertrouwen in de directie volledig kwijt. “In 2012 was er ook al een reorganisatie. De mensen hebben toen arbeidsvoorwaarden ingeleverd om het bedrijf te redden en overeind te houden. Dat zou voldoende zijn, werd hen beloofd. Nu zijn ze alsnog de klos. Ze voelen zich in de maling genomen en zijn ontzettend boos dat ze zo worden behandeld.”

Goed sociaal plan

De onderhandelingen over een sociaal plan zijn mislukt. De vakbonden stelden de directie vorige week een ultimatum, met daarin de eisen voor een goed sociaal plan. Het ultimatum verstreek gisteren, zonder resultaat. “Nu zijn we uitonderhandeld”, zegt van Niejenhuis. “De werknemers zijn vastberaden. Vandaag is massaal het werk neergelegd. Buiten voor de poort zijn 120 kruisen neergezet, voor alle werknemers die hun baan verliezen. Morgen gaat de staking door en waarschijnlijk gaan we later deze week met z’n allen naar het hoofdkantoor van Fresenius in Bad Homburg in Duitsland. Er wordt voorlopig in Emmer-Compascuum weinig gewerkt, dat is wel duidelijk.”
staking Fresenius

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid