Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Du Pont de Nemours - Nieuws

DuPont wil 100 banen schrappen in Dordrecht

Chemiebedrijf DuPont heeft een reorganisatie aangekondigd, waardoor mogelijk honderd werknemers hun baan kwijtraken. "Het bedrijf wil 9 miljoen euro bezuinigen en heeft er meteen ook een aantal functies aan gekoppeld, zonder duidelijk te zijn waar de banen precies verdwijnen", zegt Arjan Huizinga, bestuurder van CNV Vakmensen. "Veel werknemers zitten de komende tijd dus in onzekerheid."

Voor een deel van de werknemers is al wel duidelijk dat zij hun baan vrijwel zeker gaan kwijtraken. Het gaat om ongeveer achttien functies in warehousing, grondstoffenaanlevering en beveiliging. "DuPont wil dit werk outsourcen", zegt Huizinga. "Het gaat hier om een kwetsbare groep werknemers, met de laagst betaalde banen. Ik wil dat DuPont eerst kijkt naar de mogelijkheden om hen binnen het bedrijf te herplaatsen of hen geschikt te maken voor een andere functie. Er moet meteen een vacaturestop komen, zodat de huidige werknemers als eerste kans maakt op ander werk binnen DuPont. En als er inderdaad sprake blijkt van outsourcing en er is voor de werknemers geen plek binnen DuPont, dan willen wij garanties dat ze mee kunnen naar het bedrijf dat de werkzaamheden overneemt."

Overige 82 banen

Over de resterende 82 functies die DuPont wil gaan schrappen, is vooralsnog veel onduidelijkheid. Huizinga: "Het lijkt er sterk op dat DuPont eerst een miljoenenbezuiniging inboekt, en pas daarna gaat kijken hoe ze dat gaan bereiken. DuPont wil in ieder geval de afdeling energievoorziening reorganiseren, dus daar verdwijnen dan waarschijnlijk ook banen. Maar voor de rest blijft het mistig. Ik wil daarom een sociaal plan met een lange looptijd, dat van toepassing is op alle werknemers die door deze bezuinigingsronde worden geraakt."De CNV-onderhandelaar heeft binnenkort overleg met DuPont over de aangekondigde reorganisatie.

Over DuPont

Bij DuPont, onderdeel van Wilmington (VS), werken in Dordrecht ongeveer 850 werknemers. Het is een van de grootste productievestigingen in Europa.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid